Apolitični

“Europska Amazona” postaje najveće zaštićeno riječno područje u Europi

UNESCO će u srijedu, 15. rujna, na sastanku u Abuji (Nigerija) proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvanu “Europsku Amazonu”, koja time postaje najveće zaštićeno riječno područje u Europi, doznaje se u WWF Adriji.

Inicijativu za zaštitu riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su prije više od 20 godina okolišni aktivisti i organizacije civilnog društva.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav službeno je započeo 2011. godine, kada su ministri zaštite okoliša pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere, podsjeća WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode koja je dio te inicijative od samoga početka.

Zajednička nominacija, službeno poslana u travnju 2020., povezala je četiri dijela slagalice – rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, te prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje. Riječ je o najvećem riječnom zaštićenom području u Europi, koje pokriva gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnih tokova, gdje živi oko 900.000 stanovnika, ističu u WWF-u.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay