Apolitični

Europol: Kriptovalute su ključne za borbu protiv organiziranog kriminala!

Profesionalni perači novca iskorištavaju sve veće mogućnosti koje pruža kripto imovina – od rudarenja do decentraliziranih usluga – za pranje prihoda od fizičkog i kibernetičkog kriminala.

Prošlog se tjedna u sjedištu Europola u Nizozemskoj održala šesta globalna konferencija o kriminalnim financijama i kriptovalutama (#6CrC). Radi se o, sad već tradicionalnom, dvodnevnom okupljanju tisuća kripto stručnjaka i financijskih istražitelja iz zakonodavnih tijela, regulatora i privatnog sektora.

Na konferenciji je istaknudo da se uporaba kriptovalute širi u gotovo sve zemlje i sektore, ali i da raste i njezina zlouporaba i korištenje za počinjenje novih oblika kriminala i pranje prljavog novca.

S pravim alatima, kapacitetom i suradnjom, jedinstvene karakteristike tehnologija koje se temelje na blockchainu nude neviđenu priliku za istraživanje organiziranog kriminala i mreža pranja novca te za povrat ukradenih sredstava, dodali su sudionici konferencije. 

Tijekom konferencije prezentirani su slučajevi koji su ilustrirali kako istražitelji iskorištavaju prednosti jedinstvenih karakteristika tehnologija koje se temelje na blockchainu kako bi “pratili novac”. To im je omogućilo da identificiraju ne samo prevarante i hakere, već i tradicionalnije skupine organiziranog kriminala i mreže za pranje novca.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay