Apolitični

European freestyle pro tour na Pelješcu

Vjetar, more, vjerni sponzori i freestyle surferi pokazali su se kao dobitna kombinacija na održavanju prošlogodišnjeg European freestyle pro toura u Perni na Pelješcu, pa su i iščekivanja za ovogodišnje natjecanje u ovoj najatraktivnijoj windsurf disciplini poprilično visoka.
I ove godine organizacija Surf kluba Tri strijele i Surf centra Perna u terminima od 4. do 7. kolovoza održat će natjecanje na kojem će brojni natjecatelji pokazati zadivljujuću sposobnosti windsurfa. Iz kluba Tri strijele i ove godine posebno se zahvaljuju svom sponzoru Badel 1862 d. o. o., bez kojeg, kažu da, organizacija natjecanja na ovako zavidnoj razini ne bi bila moguća. Badel je već prošle godine prepoznao zanimljivost i snagu windsurfa te je osim novčano, potpomogao natjecanje dobrim uspomenama i odličnom atmosferom.
Sponzor je  pokrio  dio troška organizacije te je osigurao nagradni fond od 5000 eura.
Surfanje je iznimno zanimljiv sport koji zbog energije prirode često ovisi o raspoloženju mora i valova te sposobnosti surfera da iskoristi snagu prirode u točnom trenutku. Freestyle je najzanimljivija surferska disciplina za gledatelje, dok sami surferi kažu da je nakon discipline wave i najljepša za voziti. Dobar windsurfer se poznaje po znanju kontroliranja daske i jedra u sinergiji s valovima, ali i po mašti i stilu kojim izvodi akrobacije na vodi.

European freestyle pro tour


I ove godine, u periodu od četiri dana, Perna na Pelješcu ugostit će neke od najboljih hrvatskih i svjetskih windsurfera. Nakon prošlogodišnjih 25 natjecatelja iz osam zemalja, ove godine organizacija najavljuje još veći broj konkurenata.
Među imenima najavljenih windsurfera najavljuje se hrvatski prvak u freestyleu, Marko Jovanović i belgijski surfer Steven Van Broeckhoven. Van Broeckhoven je u 2001. godini osvojio titulu prvaka svijeta na Professional Windsurfers Association World Touru, a od tada svake godine zauzima jedno od prva tri mjesta najboljih windsurfera na svijetu.


Pelješac je samo jedna od etapa na ovogodišnjem svjetskom natjecanju, a bodovi koje natjecatelji skupe pribrojit će se ostalim postignućima koja su prikupili i koja će tek osvojiti na natjecanju u Nizozemskoj i Francuskoj. Natjecatelj s najvećim brojem osvojit će i titulu najboljeg freestyle surfera u Europi. Mi se nadamo da će i jedno od prva tri mjesta zasjati u bojama naše zastave.
Svi zainteresirani za predivne prizore akrobacija na valovima ovih vještih natjecatelja, ovog četvrtka trebali bi se zaputiti na Pelješac, a oni pak, koji bi se i okušali u ovoj zanimljivoj sportskoj disciplini, mogu se prijaviti u klub Tri strijele koji se u Hrvatskoj nalazi na lokacijama u Zagrebu i Zadru.