Apolitični

Europa razmatra novu strategiju prema covidu – prihvaćanje virusa

KAD je proglašena pandemija koronavirusa, Španjolcima je naređeno da ostanu kod kuće više od tri mjeseca. Tjednima nisu smjeli izaći iz domova, čak ni zbog rekreacije. Djeci je zabranjen pristup igralištima, a gospodarstvo je praktički stalo.

No dužnosnici su drakonskim mjerama pripisali zasluge za sprječavanje potpunog kolapsa zdravstvenog sustava. Životi su spašeni, tvrdilo se tada. Danas, gotovo dvije godine kasnije, Španjolska se priprema usvojiti drugačiji pristup covidu-19.

Ideja je napuštanje kriznog načina funkcioniranja

Uz jednu od najvećih europskih stopa cijepljenja i ekonomiju koja je najviše pogođena pandemijom, španjolska vlada postavlja temelje za tretiranje sljedećeg porasta zaraze ne više kao izvanrednu situaciju, već kao bolest koja će se zadržati u populaciji. Slični koraci razmatraju se u susjednom Portugalu i Velikoj Britaniji, koja od sljedećeg tjedna ukida većinu restrikcija, prenosi Associated Press.

Ideja je prijeći s kriznog načina funkcioniranja na kontrolni način, pristupajući virusu na isti način na koji se zemlje nose s gripom ili ospicama. To znači prihvaćanje da će doći do infekcija i pružanje dodatne skrbi za rizične osobe i pacijente s komplikacijama.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay