Apolitični

Europa odustaje od standardnih mjera i uvodi covid-potvrde

PANDEMIJSKA strategija diljem Europe suštinski se mijenja. Unatoč porastu brojeva novozaraženih koronavirusom u nizu zemalja, sve više europskih vlada ukida ili najavljuje ukidanje dosadašnjih epidemioloških mjera koje su se odnosile na sve.

No u isto vrijeme, te zemlje najavljuju uvođenje – ili su već uvele – drugu vrstu restrikcija, koje vrijede samo za osobe koje nisu cijepljene, nemaju prirodni imunitet na covid-19 stečen prebolijevanjem ili nemaju aktualni negativni test na koronavirus. Drugim riječima, uvode covid-potvrde, zvane još i covid ili zelene putovnice, propusnice ili certifikati.

Kako smo već pisali, EU digitalni covid-certifikat (EUDCC) je službeni dokument koji je 1. srpnja stupio na snagu u cijeloj Europskoj uniji, a mogu ga dobiti oni koji zadovoljavaju jedan od tri uvjeta:

Osim u zemljama članicama Europske unije, covid-certifikat će vrijediti i u Norveškoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu i na Islandu, zemljama koje spadaju u Europski gospodarski prostor.

Austrija

Za ulazak u restorane, kazališta, hotele, sportske objekte i mjesta za osobnu njegu potrebni su dokazi o cijepljenju, negativan test ili potvrda o oporavku od covida-19.

U Austriji je početkom srpnja ukinuto držanje fizičkog razmaka i ponovo su otvoreni restorani, a premijer Sebastian Kurz izjavio je kako se “kriza mijenja od akutnog izazova za društvo u cjelini do pojedinačnog medicinskog problema” te da se treba usredotočiti na osobnu odgovornost umjesto na državnu kontrolu.

Cipar

Posjetitelji u zatvorenim ugostiteljskim objektima na Cipru moraju imati njihov Coronapass, poznat i kao sigurna propusnica, koji dokumentira dokaz o cijepljenju ili negativan test. Ovo je aplikacija koja se razlikuje od EUDCC-a i koristi se zasebno.

Danska

Danska također zahtijeva Coronapass za zatvorene dijelove restorane i kulturne prostore, pod istim uvjetima kao i EUDCC. Coronapass je dostupan u papirnatom obliku ili se može preuzeti putem aplikacije.

Cijeli članak i mjere za ostale zemlje možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay