Apolitični

Europa jača diplomaciju kako bi zaštitila gospodarstvo od Kine

Europska unija pokušava osmisliti defanzivniju strategiju prema Kini te diplomatskim putevima pokušava ograničiti sposobnost Pekinga da kupuje strateški važne tvrtke u Europi, njezinom najvećem trgovinskom partneru.

Kako otkrivaju službenici i diplomati, usprkos tome što će skupom dominirati nadolazeći izlazak Velike Britanije iz EU-a, europski čelnici će summit 21. ožujka iskoristiti kako bi razgovarali i o politici prema Kini, po prvi put u mnogo godina.

Europski optimizam pretvorio se u frustraciju zbog sporosti Kine u otvaranju svog gospodarstva, rastom kineskih akvizicija u ključnim sektorima, američkog pritiska za izolacijom Kine zbog straha od špijunaže i dojma u Bruxellesu da Peking nije ispunio svoje obećanje zauzimanja za slobodno tržište i globalizaciju.

Četiri istaknuta europska diplomata i dužnosnika koji su u bliskom kontaktu s Kinezima ističu kako gube nadu oko poslovnih pitanja koja godinama stoje na mjestu, poput pregovora o posebnom sporazumu o poticanju investicija o kojem se razgovara već više od desetljeća.

Cijeli članak možete pročitati na: jabuka.tv

Foto: Pixabay