Apolitični

Europa i svemir – gdje smo i kamo idemo?

U Pragu se održao EU Space Week, skup posvećen europskim svemirskim programima, prezentaciji projekata na kojima se radi, matchmakingu startupa i investitora i ostalim srodnim aktivnostima.

Nije tajna da u implementaciji svemirskih tehnologija Europa osjetno zaostaje za SAD, Kinom, Japanom… već iz slušanja predavanja, prezentacija i panela moglo se i naslutiti zašto. Govori su bili jako politizirani, svaka druga rečenica se odnosila na regulativu, birokraciju, prereguliranost, čekanje da se donese neki novi zakon, da se implementira nešto dogovoreno već odavno, da se izglasa u jednom parlamentu, drugom, trećem… zatim zabrane, propisi, GDPR-ovi, pa onda još pozivi na EU jedinstvo…. U omjeru s čisto tehničkim pitanjima, ova birokratska su red veličine zastupljenija. Na nečem što se zove Space Week ne bi smjelo biti tako, i ako Europa misli smanjiti zaostatak za Amerikom, Kinom, Rusijom, Japanom i ostalim igračima, to se mora promijeniti.

Rekao bih da, znajući da je svemir dosta klimavo područje, u kojem EU nije globalni lider, u njega idu, ili ih vlade šalju, samo ljude iz drugog i trećeg ešalona. Ljude koji nemaju kapaciteta napraviti jaku političku i birokratsku karijeru u drugim, jačim tijelima EU, pa onda nešto palamude o svemiru. To je samo dojam, uvijek dopuštam da me se razuvjeri.

Dva najjača europska projekta, na koja se naslanjalo gotovo sve o čemu se diskutiralo na ozbiljan način (za razliku od spike o birokraciji) su Galileo Copernicus.

Galileo je geolokacijski i navigacijski sustav o kojem u Mreži, rekao bih, čak iznimno često pišemo i čije napredovanje pratimo. Jedan je od tri velika globalna geolokacijska sustava, uz američki GPS i ruski GLONASS. Usluge Galilea su otvorene i besplatne za svakog.

Copernicus je program osmatranja zemlje iz svemira – što ne podrazumijeva samo lijepe fotografije sa satelita, već i puno više od toga – telemetriju, infracrveno snimanje, mjerenje razine tla, mora…. Copernicus je recimo zaslužan za analize nakon petrinjskog potresa…

Sreli smo i koliko znam jedine predstavnike hrvatskih startupa na EU Space Weeku, dakle startupi koji se bave svemirom ili oslanjaju na svemirske tehnologije na ovaj ili onaj način. U sredini je Dario Vuljanko iz E2O.green, platforme koja se oslanja na umjetnu inteligenciju za upravljanje golf terenima i urbanim zelenilom, odnosno Urban Green Space Management, management zelenih površina na temelju snimki satelita i dronova.

Desno je Mario Špadina, CEO SeaCrasa, koji je starup specijaliziran za praćenje kvalitete vode uz pomoć satelita. Na temelju analize slobodno dostupnih snimki s EU satelita i sustava Copernicus, SeaCras analizira kvalitetu mora – korisno za nacionalne parkove, ali ubuduće, nastupanjem novog EU zakonodavstva, i za sve privatne subjekte (hotele?) koji će biti dužni raportirati stanje “svog” mora.

Jeste li dosad već čuli za ove projekte? Možda prvi put sada, ali nadamo se da ćete čuti ubuduće. Dva startupa na Space Weeku, s ovako dobrim idejama, iz male Hrvatske, uopće nije loše.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay