Apolitični

Europa digla ruke, zemlje se same dogovaraju, a naši turistički radnici pitaju: Koji će gost doći u Hrvatsku ako poslije mora u izolaciju?!

Baš onako kako je od samog početka pandemije koronavirusom Europska unija ostala po strani, puštajući zemlje članice da svaka odluči kako će se ponašati u međunarodnom putničkom prometu, tako je i najnovija preporuka Europske komisije o putovanjima i turizmu ostavila zemljama članicama da same biraju svoj put povratka na turističke staze i prihvat stranih gostiju.

Jedina razlika između onoga što se posljednjih mjesec dana moglo čuti na tu temu iz Bruxellesa i onoga što je u srijedu objavljeno, jest prihvaćanje Europske komisije da zemlje međusobno mogu sklapati bilateralne sporazume o putovanjima svojih građana, što je iz središta EU-a svih proteklih mjeseci ocjenjivano kao nedopustivo.

Očito shvativši da EU nikada neće za svih 27 zemalja dogovoriti iste ujednačene kriterije za putovanja, iz Bruxellesa su poručili da ostavljaju članicama da se same snađu. Ostavili su im mogućnosti otvaranja granica za turistički promet, pod uvjetima da svaka od 27 zemalja odlučuje sama za sebe.

– Jednostavno, čekamo razvoj situacije i što će političari dogovoriti, a onda da nas zdravstvene i javne ustanove upoznaju s načinom na koji ćemo raditi. Mi smo sve što je do sada dogovoreno napravili, ali ne znamo kako će se odvijati ti pregovori među državama i što će tražiti neke zemlje nakon povratka njihovih građana s Jadrana. O tome najviše ovisi hoće li nam turisti doći ili ne. Jer, nitko neće doći u Hrvatsku, pa ovdje biti relativno izoliran dva tjedan, a onda opet ići u izolaciju kad se vrati kući – kaže nam hotelijer s Korčule.

– Meni se čini da je EU ovom preporukom oprala ruke od problema i ne želi snositi odgovornost za turistički promet koji može poremetiti epidemiološku situaciju u Europi. Jasno je da se neke zemlje nakon strahota koje su prošle ne žele naći u istoj situaciji samo zbog sitne zarade.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay