Apolitični

Europa daje svoju potporu razvoju startupova, no gdje je Hrvatska u svemu tome?

Zemlje članice EU potpisale su deklaraciju kojoj se stvaraju nacionalni standardi za razvoj startupova. No, Hrvatska nije jedna od potpisnica.

U Hrvatskoj postoji oko 500 registriranih startupova, no oni za razliku od inozemnih i dalje nemaju jednaka pravila poslovanja po uzoru na one inozemne. Upravo zato je Europska komisija svojim zemljama članicama predložila usvajanje novih zakona za startupove. Riječ je o inicijativi kojom se želi Europsku uniji učiniti najatraktivnijim mjestom za razvoj startupova. No Hrvatska nije među potpisnicama ove deklaracije.

Mi imamo problem isto kao i cijela Europa s takozvanim “stock options” za zaposlenike. Odnosno tvrtke žele dio svog nekakvog uspjeha potencijalnoga podijeliti sa svojim zaposlenicima, na način da im žele dati svoje dionice. To je u SAD-u odlično riješeno, oslobođeni ste od poreza , dok uspijete prodati svoje dionice nikome ništa i to je jako dobar način da se motivira zaposlenike da grizu, da u krajnjoj liniji podijele uspjeh ako uspjeha bude, pojašnjava Davor Runje, suosnivač startupa i predsjednik Udruge izvoznika softvera Hrvatske.

Pa ne samo za hrvatske poduzetnike već za cijelu Europsku uniju koja je prepoznala da su startupi, skalupi u biti driveri ekonomije, u biti budućnost ekonomije.

Deklaracijom ‘EU Startup Nations Standard’ domaći startupovi bi dobili niz pogodnosti: 

– neoporezivanje dioničkih opcija
– proces otvaranja nove tvrtke unutar 24 sata, te za manje od 100 eura
– ubrzani proces obrade viza

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay