Apolitični

Eugen Buktenica – začetnik dalmatinske naive

Eugen Buktenica, slikar i kroničar svog sela, otoka i svojih ljudi rodio se 1914. godine u Grohotama. Njegovo slikarstvo izrazita je naiva, u prvom redu privlače ga motiv i fabula i to domaće životinje, kuće, lađe, težaci… Na platnu želi fiksirati dio svog užeg zavičaja, otoka, sela. Njegove slike privlače likovnom spontanošću, zapažanjem i maštovitošću.

Pobudio je veliki interes u Hrvatskoj i inozemstvu. Vrijedi spomenuti kako je likovna kolonija „Eugen Buktenica – Đenko“, koju je još za života pokrenuo sam slikar, ponovno oživljena i vraćena velikom slikaru. Nasljednik slavnog slikara, Vicko Buktenica, mladi šoltanski slikar naivac, u znak sjećanja i vremena provedenog uz njega, uredio je spomen-kuću i galeriju u rodnoj kući slavnog slikara u Grohotama.

Naime, dok je Vicko bio još mali dječak i sate provodio gledajući slavnog umjetnika kako slika, Eugen mu je često znao reći, „Mali moj, ti ćeš meni otvoriti galeriju“. Iako je Vicko tada bio još mali dječak koji jedva da je i znao što je to galerija, ta je Eugenova rečenica od djetinjstva ostala u njegovom sjećanju. Danas je, pak, doista uložio izniman trud i ispunio proročke riječi velikog slikara, a time i otoku Šolti poklonio jedinstveno obilježje kulture i umjetnosti i zauvijek ovjekovječio spomen na začetnika dalmatinske naive.

Izvor: solta.hr
Više u kategoriji: Osobe; Kultura
D. Šabić, mag. nov.