Apolitični

EU ulaže 11,5 milijuna eura u europsko petaflops superračunalo u SofiaTechParku u Bugarskoj

Europsko zajedničko poduzeće za superračunala visokih performansi (EuroHPC JU), koje udružuje europske resurse za kupnju i primjenu superračunala i tehnologija svjetske klase, najavilo je potpisivanje ugovora vrijednog 11,5 milijuna eura za novi superračunalni sustav u Bugarskoj. Novi superračunalni sustav imati će više od 4,4 petaflopsa, ili 4,44 milijuna milijardi izračuna u sekundi a bit će smješten u tehnološkom parku u Sofiji (SofiaTechPark).

Superračunalo takvih mogućnosti moći će se koristiti na primjer za točnu procjenu seizmičke održivosti zgrada, vremensku prognozu kao i za medicinske primjene za pomoć slabo invazivnoj dijagnostici i otkrivanju inovativnih medicinskih tretmana.

Novi investicijski ciklus Europske unije u izgradnju superračunala nove generacije služiti će, među ostalim, inicijativu EU-a Destination Earth, koja ima za cilj razviti vrlo visoko precizni digitalni model Zemlje, koji bi mogao poboljšati vremensku prognozu, upravljanje vodama i modeliranje okoliša.

Novo superračunalo podržat će razvoj vodećih znanstvenih, javnih i industrijskih aplikacija u mnogim domenama, uključujući bioinformatiku, farmaciju, molekularnu dinamiku i mehaniku, kvantnu kemiju i biokemiju, umjetnu inteligenciju, personaliziranu medicinu, bio-inženjering, prognoziranje vremena i borbu protiv klimatske promjene.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr