Apolitični

EU sud potvrdio kaznu Googleu: Moraju platiti 2,4 milijarde eura zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja

Još su dvije slične odluke Europske komisije protiv Googlea zbog Androida i AdSensea pred sudom i čekaju rezultate žalbe.

Sud Europske unije potvrdio je odluku Europske komisije iz 2017. godine koja je kaznila Google zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja s izonosm od 2,4 milijarde eura. Tada je Google kažnjen zbog načina na koji je promovirao svoje trgovinske servise u odnosu na konkurenciju.

Činjenica da je sud Europske unije potvrdio odluku Europske komisije mogla bi otvoriti dodatna vrata europskim povjerenicima za tržišno natjecanje i digitalno tržište da se obračunaju s velikim međunarodnim kompanijama koje više ili manje poštuju europska pravila. Naime, još su dvije slične odluke Europske komisije protiv Googlea zbog Androida i AdSensea pred sudom i čekaju rezultate žalbe.

Kako su priopćili sa Suda, Google je prekršio pravila tržišnog natjecanja “jer je favorizirao vlastiti servis za usporedbu cijena u svojoj tražilici, dok je rezultate konkurentskih servisa za usporedbu cijena pomoću algoritama spuštao u razultatima”.

Inače, cijeli je postupak pokrenut nakon što je britanski bračni par, Adam i Shivaun Raff, započeo pravnu bitku jer su primijetili da se njihova internetska stranica Foundem, koja se koristila za uspoređivanje cijena, nakon što je stekla popularnost u Velikoj Britaniji, počela naočigled padati u rezultatima pretraživanja na Googleu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay