Apolitični

EU kreće u uređivanje digitalnih tržišta i usluga

Spremaju se nova pravila igre koja će najviše pogoditi najveće igrače. S novim pravilima potpuno se mijenja pristup, želi se djelovati i prije nego što se utvrde nepravilnosti…

Ministri država članica zaduženi za konkurentnost usvojili su u četvrtak zajedničko stajalište o dva važna zakona o digitalnim tržištima i uslugama, na temelju čega će Vijeće pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona.

Vijeće je usuglasilo stajalište o Aktu o digitalnim uslugama i Aktu digitalnim tržištima, u kojima se predviđa niz obveza i zabrana te sankcije koje bi trebale poslužiti za odvraćanje velikih internetskih aktera koji zloupotrebljavaju svoj položaj.

Do sada se Komisija borila protiv dominantne pozicije internetskih divova poput Googlea, Facebooka ili Amazona tužbama za kršenje pravila tržišnog natjecanja. No to se pokazalo prilično neučinkovitim, u prvom redu jer to znači da se reagira kada je prekršaj već učinjen, a osim toga ti postupci traju vrlo dugo.

S novim pravilima potpuno se mijenja pristup, želi se djelovati i prije nego što se utvrde nepravilnosti.

Digitalna sfera je prilično neregulirano područje, koje mnogi uspoređuju s “divljim zapadom”. Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager u jednoj je prigodi nova pravila za digitalni svijet usporedila s učinkom svojedobnog uvođenja semafora u cestovnom prometu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay