Apolitični

EU komisija predložila pravilnik koji bi svima omogućio lakše tužbe zbog štete uzrokovane AI tehnologijom

Prijedlog pravilnika o odgovornosti za umjetnu inteligenciju, koju je Europska komisija objavila u srijedu, uvest će “pretpostavku uzročnosti”, za one koji tvrde da su njihove ozljede uzrokovane proizvodima s omogućenom umjetnom inteligencijom.

Europska komisija predložila je nova pravila za pomoć ljudima čija su prava narušena proizvodima koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) i digitalnim uređajima poput dronova. Ideja je ta da bi direktiva o odgovornosti za umjetnu inteligenciju smanjila teret dokazivanja s osoba koje podnose tužbe, zbog incidenata koji uključuju takve uređaje.

Povjerenik za pravosuđe Europske komisije, Didier Reynders, rekao je da će to stvoriti pravni okvir koji će odgovarati digitalnom dobu u kojem živimo. Samovozeći automobili, glasovni pomoćnici i tražilice mogli bi potpasti pod opseg te nove europske direktive.

No, pitanje je li to oštro prema relativno novoj industriji? Ako se, primjerice, automobil sudari zbog mehanike unutar vozila, za to je kriv proizvođač, a ne sam vozač. Usvoji li se nacrt spomenutog prijedloga, onda će se s neizvjesnošću čekati prvi slučaj koji će biti zahvaćen tom direktivom.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay