Apolitični

EU će obučavati radnike u Hrvatskoj, želi digitalizaciju 100 tvrtki na Jadranu

HRVATSKA mala i srednja poduzeća za mjesec dana će se moći uključiti u besplatni program učenja korištenja digitalne tehnologije, a organizator zadužen za provedbu kaže da Hrvatska “ima prostora za napredovanje” na europskoj ljestvici.

Europska komisija je diljem Europske unije inicirala osnivanje “Europskih centara za digitalne inovacije” (EDIH), čiji je zadatak podržati uvođenje digitalnih tehnologija u poslovanje poduzeća i javni sektor.

Edukacije za nekoliko tisuća zaposlenika

U Hrvatskoj su uspostavljena četiri takva centra, a EDIH Adria zadužen je za digitalnu transformaciju kompanija u Jadranskoj Hrvatskoj, jednom od tri statistička područja Hrvatske koje je u suradnji s Eurostatom odredio Državni zavod za statistiku.

“Očekujemo da stotinjak poduzeća aktivno testira digitalne tehnologije i na kraju ih primijeni u svom poslovanju, te da nekoliko tisuća zaposlenika poduzeća prođe naše edukacije u iduće tri godine”, rekao je Boris Golob, predstavnik EDIH-a Adria, u razgovoru za Hinu.

“Želja nam je da postojeća poduzeća, koja možda ne koriste digitalne tehnologije nego sve rade na papiru, počnu raditi u Excelu. A oni koji rade u Excelu da prijeđu na bazu podataka. Oni s bazom podataka da počnu koristiti algoritme umjetne inteligencije”, kaže Golob, koji u Rigi, glavnom gradu Latvije, sudjeluje na tehnološkoj konferenciji “5G Techritory”.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay