Apolitični

Etnografski muzej Split promovira narodne nošnje središnje Hrvatske

U sklopu programa Sudamje 2015. Etnografski muzej Split uz gradsku turističku zajednicu priređuje izložbu naziva Narodne nošnje središnje Hrvatske“ u utorak, 5. svibnja od 12 sati.

Prisjetimo se nekih povijesnih činjenica o ovom muzeju, čiji je osnivač ing. Kamilo Tončić pl. Sorinjski.

Studirao je građevinske znanosti u Beču, a kasnije je diplomirao arhitekturu. Bio je direktor obrtničke škole te ga je to, uz činjenicu da je kao mlad sakupljao nošnje i druge etnografske predmete, navelo na ideju o potrebi sakupljanja, čuvanja i izlaganja narodnih umjetnina.

Dugo je bio upravitelj Muzeja, od 1910. g. sve do kraja 1944. g., a 1931. g. bio je jedan od pokretača i osnivača Galerije umjetnina u Splitu.

Etnografski muzej nalazi se u nekadašnjoj kući obitelji Božičević, jednoj od ranosrednjovjekovnih palača Splita kojoj dubina graditeljskih slojeva seže do antičkog vremena. Podignuta je u nastavku glavne gradske ulice (cardo), južno od Peristila. Ona i njeno dvorište sagrađeni su na mjestu Dioklecijanovih cubicula uz crkvu sv. Andrije de Fenestris. Obitelj Božičević spominje se u Splitu početkom 14. stoljeća.

Muzej je često posjećivan i zbog svog postava, ali i mjesta gdje se nalazi, tj. neposredno pored Peristila, u zdanju koje već samo po sebi ima izuzetnu kulturnu te povijesno-graditeljsku važnost, te uz prezentaciju izrazito vrijednih etnografskih zbirki koje nam prikazuju nekadašnji život Splićana, otočana i težaka Dalmatinske zagore, tvori jedinstvenu kulturnu nadopunu prilikom turističkog obilaska grada Splita.

Tako će biti i s ovom izložbom koja će povodom Sudamje sigurno privući brojne ljubitelje kulturne i povijesne baštine. Dobro došli u Etnografski muzej Split.

Više u kategoriji: Kulturna baština

D. Šabić, mag. nov