Apolitični

Etnografska ljepota Trilja

Obilježja ovog jedinstvenog prostora kao dijela društvenog i razvojnog kruga Dalmatinske zagore, pa samim time i Dalmacije, u obliku stvarnih predmeta arhaičnog života, čiji su pozitivni elementi zadržani do dana današnjeg, kriju se posvuda po starim kućama i nedirnutim prostorijama.

Značajke krugova društvenog života kroz razdoblja antike, srednjeg vijeka, mletačkog, turskog i novog doba dale su upečatljivi otisak očuvan savršeno u elementima graditeljske baštine, ali duh staroga vremena živi još uvijek i u starim predmetima kojima se diče mnoga domaćinstva na području triljskog kraja.

Etnografska građa Trilja i okolnog područja vremenom je marljivo i brižno prikupljana te smještena u Muzej triljskog kraja, a javnosti je predstavljena kroz izložbu „Tragovi triljske baštine“, otvorena prigodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u svibnju 2008. g. Zahvaljujući odazivu mještana prikupljeni su vrijedni etnografski predmeti – dijelovi nošnje, pokućstvo, alat i drugi uporabni predmeti. Uzbudljivo je naslijeđe elemenata koji se slažu u živopisnu slagalicu koja nas poziva na putovanje u prošlost; svaki je predmet kao i nekada zlata vrijedan, u njegovom postojanju osjeća se onaj stari kolorit i prožimaju osjećaji nekog drukčijeg vremena, vremena za kojim žudimo.

Izvor: tz-trilj.hr
Više u kategoriji: kultura

D. Šabić