Apolitični

Eterično ulje sandala

Zbog svojih umirujućih svojstava, ovo ulje posebice je cijenjeno u aromaterapiji, no razlog zbog kojeg nije baš dostupan na svakom kutku jest njegova vrlo visoka cijena.

Ovo iznimno i aromatično bilje dobivamo od mirisnog zimzelenog poluparazitskog drveta sandala, a njegov je miris toliko cijenjen i upečatljiv da ga epitet mirisan krasi čak ni više ni manje, nego četiri tisućljeća. U Indiji ga toliko štuju da je tamo postao i dio kulture. Iz njegovog mirisnog drveta, koje odolijeva čak i napadu insekata, izrađivao se namještaj, ali i čitavi hramovi. Također, koristio se i u mirisnom obredima, jer se smatralo da njegov miris pomaže u opuštanju i meditaciji te tako omogućuje postizanje viših duhovnih razina.
Sandal se oduvijek povezivalo s prakticiranjem joge, a razlog tomu je što se vjerovalo da pobuđuje životnu energiju svakog tko udahne njegov prekrasan miris. Sandal, ali i njegovi pripravci, primjenjuju se u liječenju raznih tegoba te u njezi i u očuvanju ljepote. No, ipak posebno je bio popularan zbog afrodizijačkih učinaka koji mu se i danas nerijetko pripisuju.

Iz drveta sandala proizvodi se izrazito skupo i vrlo cijenjeno eterično ulje. No, postoji nekoliko vrsta eteričnih ulja koja se dobivaju iz drveta stabala koja također pripadaju istom rodu i koja se zbog istog ili sličnog imena često zamjenjuju s pravim istočnoindijskim sandalom, i. Naravno, to nije isto. Takva ulja su i višestruko jeftinija, ali se nerijetko, nažalost, prodaju pod imenom eteričnog ulja sandala. Ovo izrazito cijenjeno aromatično ulje najčešću primjenu ima u proizvodnji sapuna, parfema, krema i mnogih drugih kozmetičkih proizvoda. Također, sandalovo ulje koristi se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini te naravno aromaterapiji. Povoljno djeluje na naš dišni i živčani sustav te na limfu i krvne žile. Također, ima primjenu i u njezi oštećene kože, herpesa, ekcema, psorijaze i akni. Prije svega, koristi se za njegu suhe kože koju zaglađuje, vlaži i omekšava.

L. Rađa