Apolitični

Esperantisti posjetili Dalmaciju

Proteklog vikenda splitski esperantisti ugostili su esperantiste, gospođu Jolantu van Holstein iz Haga (poljoprivredna stručnjakinja za parkove i uređenje grada (s kćerkom), te učitelja Mozdizdara iz Istanbula. S još 28 esperantista iz 17 zemalja 1985. godine činili su Međunarodnu esperantsku brigadu na izgradnji u Zvjezdanom selu na Mosoru.

Naime, pri izgradnji Zvjezdanog sela tijekom 15-dnevnog rada u kolovozu prije 30 godina, esperantisti su oformili jednu od prvih radnih brigada. Budući da su krajem kolovoza neki od njih nazočili 100. Kongresu Svjetskog saveza za esperanto (Universala Esperanto-Asocio) u francuskom gradu Lille, ukazala im se prilika da nakon kongresa svrate u Dalmaciju.
Tijekom jednotjednog boravka u Splitu i okolici esperantisti su se smjestili u Zvjezdanom selu na Mosoru gdje im je prijazni domaćin Zoran Knez, stalni animator Zvjezdanog sela „Mosor”. On je u poslijepodnevnim i noćnim satima kada bi bilo lijepo vrijeme pokazivao okolicu Makirina s terase Zvjezdarnice. Pogledali smo dalekozorom nekoliko vrhova na obližnjim planinama, na Mosoru i Biokovu. U velikoj kupoli gosp. Knez demonstrirao je rad teleskopa, a potom smo promatrali Sunce, Veneru i Merkur (još po danu), dok bi navečer pratili Saturn. Uživajući u noćnom nebu objasnio nam je koje su najosvjetljenije zvijezde, što je to Mliječni put, kako pronaći Sjevernjaču, najavio je i Perzeide, poznatije još kao Suze sv. Lovre.

Po dolasku u Kaštela, predsjednik esperantskog društva „Split”, Anđelko Drnasin, poveo ih je u razgledavanje Kaštela, a idućeg dana su bili primljeni kod zamjenika gradonačelnika Omiša, gosp. Ivana Tomasovića. S obzirom na to da je esperanto u Omišu dobro poznat, gosp. Tomasovića je interesiralo doznati kakve su mogućnosti širenja esperanta u Nizozemskoj i Turskoj, pa je dobio dosta pozitivna mišljenja. U ostatku dana esperantisti su razgledali kulturno-povijesne znamenitosti Omiša i kupali se u čistom i lijepom moru. Drugog dana boravka na Mosoru esperantisti su u pratnji jednog od domaćina, Zdravka Budiše, razgledali Split i ovdašnje kulturno-povijesne znamenitosti – od Dioklecijanove palače, Peristila, do HNK-a, Rive i trajektne luke. Toga dana pozvao ih je urednik Radio Splita, Mladen Vuković, koji je s njima napravio dvo i pol minutnu emisiju, emitiranu u srijedu oko 14,30 sati.
Naredna dva dana esperantisti su posjetili Šoltu i u pratnji domaćina, Marijana Cecića razgledali sva značajnija kulturno-povijesna mjesta toga otoka, ali i kupali se u čistom i lijepom moru. Zadnjeg dana boravka kod nas esperantisti su u pratnji Anđelka Drnasina posjetili Trogir i kako nam rekoše „puni su prelijepih i nezaboravnih doživljaja koje će rado prenijeti esperantistima i ne samo njima u svojim zemljama, jer kako kažu, Dalmacija, barem ovo što su vidjeli, je Bogom dana”. Stoga je jedan od zaključaka ovoga skupa da se u sljedećoj godini animiraju svi koji su sudjelovali u ovoj Međunarodnoj esperantskoj brigadi na Mosoru, od Brazila do Ukrajine i Litve do Kanade prije 30 godina kako bi se ponovno okupili na Mosoru za dvije-tri godine.
Kad već govorimo o esperantistima i Poljicima, kažimo i to da je nedavno „Zagreba esperantisto”, časopis koji se čita u preko 100 zemalja, objavio članak istog autora pod nazivom: „La Respubliko de Poljica”, kojeg je pročitala i naša gošća, a ime Poljica se spominje tek 1000 godina. To je, inače, samo jedan od članaka zbog kojih je ovaj autor proglašen jednim od uspješnijih novinara-esperantista i što je dobio nagradu Redakcije i čitalaca „Zagreba esperantisto”.
Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše: Davor Grgat