Apolitični

Esperantisti na 100-om kongresu

Osim brojnih susreta esperantista tijekom ovoga ljeta, od 17. do 25. srpnja u belgijskom gradu Oostende održan je 48. Svjetski kongres predavača (nastavnika) esperanta, a od 2. do 9. kolovoza u Wiesbadenu (Njemačka) održan je 71. Svjetski kongres mladeži esperantista (Tutmonda esperantista junulara Asocio), te je u francuskom gradu Lille od 25. srpnja do 1. kolovoza održan 100. po redu kongres Svjetskog saveza za esperanto (Universala Esperanto-Asocio) na kojemu je nazočilo 2689 esperantista iz 81 zemlje svijeta (među kojima devetoro iz Hrvatske, od kojih dvoje iz Splita). Osim spomenutih kongresa, održat će se veći broj sastanaka, simpozija te znanstvenih skupova i nacionalnih kongresa širom svijeta, a za vrijeme kongresa stalno su se služile sv. mise na esperantu. Kongresi rade po grupama i sekcijama kao što su sekcije automobilista, pravnika, novinara, ateista, učitelja i nastavnika, muzičara, slijepaca, šahista, željezničara, različitih ovisnika, te brojni drugi, kao i Međunarodni ljetno sveučilište, a nastupit će i brojne kazališne trupe širom svijeta, a sve to će se odvijati na jednom jeziku – esperantu.

S obzirom na to da je prvi kongres esperantista održan 2005. godine u francuskom gradu Bulonj-sur Meru, ovogodišnji pokrovitelj je gradonačelnik Bulonj-sur –Mera, gosp. dr. Frederic Cuvillier i bivši ministar u francuskoj vladi.
Od brojnih uzvanika, kažimo da je kongresu nazočio i hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Ivo Goldstein, koji je u svom pozdravnom govoru, pored ostaloga, kazao: „Ovo je važan događaj za Francusku, u kojoj sam veleposlanik, i zemlje u kojoj je prije stotinu godina, 1905., održan 1. Kongres esperantista…” Potom je govorio o esperantskom pokretu u svojoj zemlji kazavši kako je njegov djed bio veliki zaljubljenik u esperanto i bio dugogodišnji tajnik Esperantskog društva u Karlovcu, i pobrao pljesak za pamćenje.
Kažimo i to da je tajnica Hrvatskog saveza za esperanto Spomenka Štimac na tribini uz više stotina sudionika govorila o „100 svjetskih esperantskih kongresa – 100 godina uspješnih prevođenja sa i na esperanto”.
Na kongresu je biran i novi direktor Universala Esperanto-Asocio, a izabrana je Mađarica Veronika Poor, dok je naš Nikola Rašić ušao u uži sastav i bio na trećem mjestu. Sljedeći 101. Svjetski kongres Universala Esperanto-Asocio, održat će se 2016. godine u Slovačkoj u Nitri.
Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Foto: wikipedia.org
Piše: Davor Grgat