Apolitični

Ero s onoga svijeta – sklad boja, pokreta i pjesme

Ero s onoga svijeta komična je opera u tri čina Jakova Gotovca. Libreto je prema narodnoj priči spjevao Milan Begović. Rad na skladanju opere koji se sastojao od tri faze, Gotovac je započeo 1932. godine, a završio 1935. g. Praizvedba je bila 2. studenoga 1935. g. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i ostala do danas najizvođenije djelo hrvatske glazbene literature. Te večeri dirigirao je sam Gotovac i već tada, osjetio je da je publika operu dobro primila, što su potvrdile i kasnije reprize.
Vrlika koja je Begoviću bila inspiracija za ovo djelo ostaje najljepšom pozornicom za scensko izvođenje opere. Završni ples je vrličko kolo koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ples i bogatstvo vrličke nošnje stapaju se u sklad boja, pokreta i pjesme svjedočeći o neuništivosti tradicije hrvatskog čovjeka.
Inače, glazba ove Gotovčeve opere prožeta je narodnim duhom, a glazbena građa utkana je, kako smo već istakli, iz Dalmatinske zagore. Nije naodmet istaknuti kako je završno kolo opere postavio naš istaknuti koreograf Branko Šegović kojeg su imali priliku vidjeti mnogi u kulturno-umjetničkim programima diljem Dalmacije, ali i u većim gradovima Hrvatske, kao i na ništa manjim pozornicama Europe.

D. Šabić, mag. nov.

Foto: Grad Vrlika