Apolitični

Ero na Vrličkoj česmi

Večeras u 21 sat na Vrličkoj Česmi odigrat će se najizvođenija opera hrvatske glazbene literature skladatelja Jakova Gotovca – „Ero s onoga svijeta”. Vrlika je inače rodno mjesto hrvatskog književnika Milana Begovića, autora libreta opere o seljaku Mići koji je tobože stigao s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud voljene djevojke.

Opera će se izvesti u sklopu 61. Splitskog ljeta, a ulogu Ere će tumačiti Miljenko Đuran.
U naslovnim ulogama nastupit će i solisti: Božena Svalina kao Đula, Terezija Kusanović u ulozi Dome, Ivica Čikeš kao bogati seljak Marko, Ljubomir Puškarić, Sima i Jelena Brnadić u ulozi Čobančeta.
Nastupit će zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split te folklorni ansambl KUD-a „Jedinstvo”.

„Ero s onoga svijeta” je hrvatska najizvođenija opera u zemlji i inozemstvu. Izvedena je na više od sto opernih pozornica, a njen libreto preveden je na desetak jezika. Riječ je o djelu
koje se smatra zaštitnim znakom hrvatske opere budući da baštini hrvatsku glazbeno i plesno naslijeđe.
Dramska riječ Milana Begovića i glazba je Jakov Gotovac skladao pune tri godine, do praizvedbe djela 2. studenoga 1935. godine, u Eri su idealno upotpunjeni.
Živahni ritmovi i pjevne vokalne linije koje brzo „ulaze u uho” pozicionirale su Eru s onoga svijeta u sam vrh hrvatskih opernih djela koje domaća publika uvijek rado pogleda.

Kreativni dirigent, maestro Hari Zlodre, pobrinut će se da vokalno-instrumentalni dijalozi, u kojima je prisutan etos dalmatinskog zaleđa, između orkestra Hrvatskog narodnog kazališta Split, zbora splitskog teatra kojeg je uvježbala Ana Šabaša i solista teku glatko. Komičnu operu u tri čina režirao je Krešimir Dolenčić, te je od 2003. godine, kada je prvi put u režiji Dolenčića izvedena, premijerno prikazana čak dvanaest puta.

Autorski tim Dolenčićevog Ere čine: scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer te koreograf Luciano Perić.

Jelena Perko, mag. oec.
Foto: HNK Split
Više u kategoriji: glazba, život