Apolitični

ERIC CLAPTON – “THE DEFINITIVE 24 NIGHTS”

Ekskluzivno izdanje “The Definitive 24 Nights” objavila je 23. lipnja izdavačka kuća Reprise Records, a iza svega stoji Eric Clapton.

Kada je daleke 1990. pokrenuo ovaj live projekt “24 Nights”, vjerojatno nitko nije očekivao da će to toliko dugo trajati. Eric se vratio na isto mjesto 1991. godine s iste tri postave i odsvirao daljnja 24 nastupa. Kad ono 23. lipnja izdavačka kuća Warner Music/Reprise Records objavljuje ovo “deluxe” izdanje koje doslovno vrvi glazbom koju itekako dobro poznajemo. Claptonova apsolutno revolucionarna serija od 24 koncerta u londonskom Royal Albert Hallu bila je definitivno jedna od najambicioznijih nastupa u njegovoj karijeri. Svake večeri izvodio bi set koji je obuhvaćao cijelu karijeru s jednom od tri postave – rock bendom, blues bendom ili orkestrom kojim je ravnao Michael Kamen.

Svaki od nastupa nosi nevjerojatnu glazbenu ponudu. Naime, uopće nije u pitanju o kojem se nastupu radi, a primjera radi, kada poslušate nekoliko puta za redom skladbu “Concerto for Electric Guitar” u trajanju od 28′ i 57″, koju je posebno za Claptona skladao Michael Kamen, vjerojatno ćete ostati bez teksta i s nevjericom se čuditi što ste upravo slušali. Ovo je njeno prvo izdanje i do sada je niste mogli baš nigdje čuti. Ovu kompoziciju treba slušati za redom uz ponavljanje i utvrđivanje onoga što ste čuli, slušali, preslušali i prihvatiti spoznaju što se to dogodilo u vašem tijelu. Poimanje svega govori nam da se Eric Clapton u svemu što radi snalazi nevjerojatno prilagodljivo i da su te vibracije fenomenalno posložene i nude nam doista jedinstven glazbeni doživljaj.

Cijeli članak možete pročitati na: soundguardian.com