Apolitični

EREVAN – Stariji od Rima: Metropola u kojoj u se u kafiću pije pivo za pet kuna i na svakom koraku jede bogovski

Kada ljudi razmišljaju o vikend odmoru u jednoj od metropola, mjesta poput Pariza, Rima ili Londona obično su na vrhu popisa. I dok su ovo sve lijepi gradovi, možda bi na listu trebalo pridodati i Erevan, glavni grad Armenije.

Naravno, možete se financijski olakšati u luksuzu s 5 zvjezdica, ali jednako tako lako možete preživjeti i istražiti grad s veoma malo novaca. Ovdje tako možete pivo od pola litre (u baru) dobiti za tek 5-6 kuna (oko 0.8 euro centi), a odsjesti u jednom od opuštenih hostela kao što je Glide Hostelu za samo 16 eura/noć za dvokrevetnu sobu! Zamislite samo – 16 eura je cijena piva u određenim mjestima u Parizu.

Dobar javni prijevoz neophodan je u svakom većem gradu. Erevan je dobro povezan autobusima i marshrutky busevima (minibusevima), ali najprikladniji način kretanja je podzemnom željeznicom. Uz cijenu od samo 100 AMD (armenski dram) što je otprilike 20 centi po vožnji, bez obzira na udaljenost, to je jednostavno najjeftiniji način prijevoza u gradu.

Za razliku od onoga što možete zamisliti kada razmišljate o gradu u bivšoj sovjetskoj zemlji, Erevan je izrazito ”velegradski”. Vrvi modernim barovima i kafićima, koje posjećuju imućni mještani. Ima odličnu ponudu za šoping, od vrhunskih trgovina do štandova na tržnici, među širokim nizom drugih aktivnosti. No, nije samo šoping razlog zbog kojeg bi zapravo trebali posjetiti Erevan i Armeniju. Najveći magnet je spektakularna prošlost koja se veže za Erevan. 

Armenija i njezina povijest mogu se pratiti svebiblijskih priča. Zemlja je preplavljena poviješću i kulturom, većina toga nepoznata Zapadnom svijetu. Sam Erevan je prepun muzeja, umjetničkih galerija i vrlo veličanstvenih zgrada iz sovjetske ere, a tu su i neka velika povijesna blaga udaljena samo nekoliko sati vožnje od grada. Možete posjetiti Etchmiadzin katedralu, najvažniju građevinu Armenske apostolske crkve, i diviti se onome što se smatra najstarijom katedralom na svijetu.

Daleko najposjećenije mjesto u Erevanu, su Erevanske kaskade – ogromno stubište napravljeno od vapnenca. To je središte umjetnosti gdje možete vidjet suvremene skulpture, vrtove, fontane, a kada stignete do vrha imat ćete širok pogled na grad s planinom Ararat u pozadini.

Još jedno vrhunsko odredište je samostan Geghard koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, ili se uputite dalje u Khor Virap, samostan s pogledom na mističnu planinu Ararat, gdje se navodno nasukala Noina arka. Iako se planina Ararat nalazi unutar turskih granica, Armenci vole reći da je njihova i da je za sada samo “posuđena” turskom narodu.

Nemoguće je uroniti u armensku kulturu, a ne probati armenska nacionalna jela. Kuhinja je ovdje toliko bogata i raznolika da će zadovoljiti ukuse i sklonosti svakog turista. Ni najstroži gurmani neće ostati ravnodušni. Armenska kuhinja najstarija je na području Kavkaza, a nastala je prije otprilike dvije tisuće godina. 

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: punkufer.dnevnik.hr

Foto: Pixabay