Apolitični

EPOHALNI POTENCIJAL Znanstvenici na pragu velikog otkrića: Ciglu pretvorili u bateriju koja može pohraniti – struju!

Obična cigla za gradnju kuće pretvorena je u bateriju koja može pohraniti električnu energiju, čime se otvara mogućnost da zgrade jednog dana postanu elektrane, piše The Guardian.

Nova tehnologija proučava poroznu prirodu vatrenih crvenih opeka ispunjavajući pore sitnim česticama nanofibre koja može pohraniti naboj. Prve cigle pohranjuju dovoljno električne energije za napajanje malih svjetala. No ako se njihov kapacitet može povećati, mogu postati jedina alternativa litij-ionskim baterijama koje se trenutačno koriste.

– Solarna ćelija na krovu vaše kuće mora negdje skladištiti struju i za to obično koristimo baterije, Ovaj put smo pružili novu opciju ‘hrana za razmišljanje’, ali nismo još nismo stigli do tamo, rekao je Julio D’Arcy sa Sveučilišta Washington u St. Louisu u SAD-u, koji je bio istraživačkog tima.

D’Arcy vjeruje da se to može povećati deseterostruko dodavanjem materijala poput metalnih oksida za pospremanje veće količine naboja u ciglu, što bi električnu opeku učinilo komercijalnom. Nada se da će na koncu moći dosegnuti gustoću energije litij-ionskih baterija.

– Ako uspijemo, ova tehnologija je daleko jeftinija od litij-ionskih baterija. Bio bi to drukčiji svijet i više nikada ne biste čuli riječ litij-ionska baterija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay