Apolitični

Epidemija komplicira štošta: mjenjačnice dižu provizije, a u nekim bankama ne mijenjaju valute onima koji nisu njihovi klijenti

Situacija oko koronavirusa značajno je promijenila svakodnevicu, pa se i građani sve češće nalaze u situacijama u kojima ne znaju kako reagirati i izboriti se za svoja prava. Nakon odluke da se u poslovnice banki ne može ući bez zaštitne maske, a zatim i povlačenja iste mjere, poprilično uznemireni bili su Solinjani koji su proteklih dana željeli promijeniti strane valute u poslovnici PBZ-a u Salona Mallu.

Bili su odbijeni jer, navodno zbog mjera uvedenih zbog koronavirusa, nisu klijenti banke, a kako je i nama potvrdila službenica banke, valute mogu mijenjati samo oni građani koji su njihovi klijenti. Solinjane je ovakva odluka poprilično razljutila, jer uz ograničeno kretanje i nemogućnost odlaska u Split bez propusnice, našli su se u situaciji da nisu imali gdje razmijeniti novac.

I mi smo, po dojavi, pokušali promijeniti devize u istoj poslovnici PBZ-a, no otpremljeni smo s istim odgovorom. Okušali smo sreću i u obližnjoj kiosk poslovnici Hrvatske pošte, koja inače obavlja bankarske poslove klijentima HPB-a, no oni su nam rekli kako ne mijenjaju devize.

Usmjerili su našu pažnju i na neprikladno iskorištavanje situacije vezano uz mijenjanje valuta. Dok je krajem prošlog tjedna u bankama tečaj bio 7.5, negdje čak i 7.6, u malim privatnim mjenjačnicama, koje zbog skraćenog radnog vremena bankarskih poslovnica, itekako profitiraju, tečaj je bio 7,03. Čitatelj iz Trogira, svjedoči nam kako je u svome gradu, zbog novonastalih okolnosti, bio primoran 200 eura promijeniti za 1406 kuna, što smatra pravom pljačkom.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay