Apolitični

Epidaurus Festival: kultura, glazba i umjetnost

Na jugu Hrvatske, točnije u Konavlima do 19 rujna održava se „Epidaurus Festival”, glazbeni festival koji se prvi put održao još 2007. godine, a kao festivalsko druženje uključuje i druge umjetničke sadržaje dramskog, literarnog, edukativnog, folklornog karaktera. Za istaknuti je kako ga je pokrenula i vodi dubrovačka pijanistica cavtatskih korijena, Ivana Marija Vidović želeći da Cavtat koji neizmjerno voli i kojem se uvijek vraća obogati vrhunskim umjetničkim sadržajima, što joj i uspijeva već osmu godinu.

Festival traje nekoliko dana te obuhvaća brojne koncerte međunarodno poznatih umjetnika, kao i nastupe mladih umjetnika kojima se kroz posebnu sekciju festivala „Mladi talenti” daje prostor i poticaj za daljnji napredak u karijeri. I kao što bi sama autorica i organizatorica festivala kazala, kultura ima vrlo važan zadatak u sveobuhvatnosti svijeta u kojem, nažalost, sve veću ulogu igraju osrednje, prolazne pojave koje ga prljaju u njegovoj intimnoj prirodi, dok se ljudima istodobno oduzima njihova prava bit. Najvažniji zadatak umjetnosti, u svim njenim izričajima, upravo i jest, uočiti stvarnost, podići ju, izdignuti ju i vratiti joj njeno prvotno dostojanstvo tako da stvarnost može najzad čovjeka približiti njegovoj pravoj prirodi i stvoritelju.
Nema svaki kraj ni svaki festival sreću odvijati se u najdivnijoj panorami kao što su to strma konavoska brdima oplakivana nezamjenljivim Jadranskim morem u ljupkom i drevnom gradiću Cavtatu, u neposrednoj blizini moćnog Dubrovnika. Mili su to Ivane Marije Vidović, umjetničke direktorice Epidaurus festivala prilikom svečanog otvorenja. Ako ste u mogućnosti i prilici posjetiti Konavle i Cavtat, predlažemo vam da to svakako i učinite.
Više u kategoriji: Kultura; Glazba
Foto: cavtat-konavle.com
D. Šabić, mag. nov.