Apolitični

Engleski eksperiment s ukidanjem svih mjera: ‘Imamo prve podatke, epidemija je u padu!‘

Postoje rani znakovi da je vrhunac zaraze u Velikoj Britaniji već prošao i to mnogo lakše nego je itko mogao očekivati

Još prošlog vikenda profesor Neil Ferguson s Imperial Collegea, poznat i kao profesor Lockdown, kazao je BBC-ju da je ‘gotovo neizbježno’ da će Britanija imati 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno, a vrlo moguće i 200.000, piše Telegraph. Već se mjesecima izrađuju modeli koji upozoravaju na razoran ljetni porast broja slučajeva na Otoku koji će nadmašiti čak i sve prijašnje valove. Ministar zdravstva Sajid Javid kazao je da se zemlja mora pripremiti na “šesteroznamenkasti dnevni broj novih slučajeva”.

Međutim, postoje rani znakovi da je vrhunac zaraze u Velikoj Britaniji, nakon što su u Engleskoj prije tjedan dana ukinute praktički sve epidemiološke mjere, već prošao i to lakše nego je itko mogao očekivati. 15. srpnja u zemlji je zabilježeno 60.676 novih slučajeva zaraze, a brojka otada uglavnom samo pada.

Iako dnevno praćenje broja slučajeva može biti pomalo zbunjujuće, podaci koji se baziraju na tjednim trendovima pokazuju isto.

Neizbježno je da će broj hospitaliziranih i umrlih još par tjedana rasti prije nego se na njih reflektira pad broja novih slučajeva, no sve upućuje na to da je kraj trećeg vala na vidiku.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay