Apolitični

Energetska kriza drma EU, gase se reklame, ‘špara’ na gradskoj rasvjeti, izlozi u mraku… Što nas čeka na zimu?

Članice Europske unije žurno izrađuju planove za smanjenje potrošnje energije kako bi se izbjegle nestašice zimi. Hrvatska je također izradila plan pripravnosti na rizike koji je trenutno na odobrenju Europske komisije i bit će dostupan javnosti kad ga objavi Bruxelles

Ravnatelj energetskog instituta Hrvoje Požar, Dražen Jakšić izjavio je u srijedu da je plan izrađen od strane operatora prijenosnog i distribucijskog sustava.

‘Plan će definirati detaljnije kako bi eventualne redukcije išle. Kod nas dugi niz godina nije bilo redukcija električne energije i nadamo se da nećemo doći u takvu situaciju. Za vrijeme rata je Dalmacija bila odsječena pa su postojale redukcije u određeno doba dana, ali plan redukcije je pripremljen i bit će objavljen kad ga objavi Europska komisija’, rekao je Jakšić.

Bruxelles je pozvao na smanjenje potrošnje plina od 15 posto u zimskom razdoblju te je dao odriješene ruke zemljama članicama da same odrede mjere s kojim će doći do tog cilja.

Nisu sve zemlje u istoj poziciji. Njemačku i Italiju bi obustava isporuke ruskog plina teško pogodila, dok bi, primjerice Švedska i Finska, gdje plin čini manji udio u ukupnoj energetskoj mješavini, bile znatno manje pogođene.

Nabrojat ćemo dosadašnje mjere i planove s kojima su izašle pojedine članice EU-a, a analizirao ih je Politico.

Francuska

Francuska je sredinom srpnja objavila plan ‘energetskog otrežnjenja’. Većina mjera je još uvijek u fazi nacrta i predviđeno je da budu predstavljene krajem rujna. Ministrica energetske tranzicije Agnès Pannier-Runacher već je upozorila da vlasti namjeravaju zabraniti trgovinama da ostavljaju otvorena vrata dok rade klima uređaji i grijanje. Također, planira se zabrana rada svjetlećih reklama u svim gradovima između jedan i šest sati ujutro — sada se ta mjera provodi u gradovima s manje od 800.000 stanovnika.

Pariz se nada kako će novi plan smanjiti potrošnju energije za 10 posto u usporedbi s 2019. do 2024. godine. Francuska oko petine prirodnog plina uvozi iz Rusije.

Cijeli članak i mjere za ostale EU zemlje Španjolsku, Njemačku, Italiju, itd. možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay