Apolitični

Emil Kazimir Žeravica, promicatelj kulturne baštine svog kraja

Vrlika je iznjedrila brojne znamenite osobe poput Milana Begovića, fra Filipa Grabovca, Petra Barišića, Ante Kuduza, a u nastavku priče donosimo nekoliko rečenica o još jednom dragom i poznatom Vrličaninu, pravniku, ali i književnom stvaratelju – Emilu Kazimiru Žeravici.

Emil Kazimir Žeravica rođen je 1922.godine u Vrlici. Nakon Klasične gimnazije, diplomirao je pravo na Sveučilištu u Zagrebu. Radni je vijek proveo dijelom u Dalmaciji, a pretežno u Puli, gdje i sada, umirovljen, živi i književno stvara, te je član Društva hrvatskih književnika. Pisao je teme s područja prava, bavio se novinarstvom i kao suradnik objavljivao u časopisima „Marulić”, „Istra”, „Naša sloga”, „Istarska Danica”, „Hrvatska obzorja”, „Benkovački ljetopis” i „Vrličko kolo”. Emil Kazimir Žeravica u više je navrata kroz svoja djela isticao svoju neraskidivu vezu s Benkovcem u kojem je proveo 12 godina kao pokretač brojnih kulturnih i športskih aktivnosti.

Objavio je nekoliko knjiga: „Izvorišta i utoci”, zbirka pjesama (1938.), „Vrli moji Vrličani”, zbirka pripovijedaka(1985.), „Različak u klasju – Belonin bal”, roman (1987.), „U žrvnju”, povijesni roman (1988.), „Različak u klasju – Belonine orgije”, „Sutoni i uroni”, zbirka pripovijedaka (1990.), „Daleka mora”, povijesni putopis (1990.), „Gorki bajami”, „Kronika jednog hrvatskog mikrokozmosa”, roman (1994.), „Zborište uzburkanih duša”, zbirka pripovijedaka (1995.), „Od Hrvatskog zavičaja do beskraja”, zbirka pjesama (1995.), „Gastikina dolina”, romaneskna trilogija (2002.) i dr. Prisjetimo se da je na dan Gospe Ružarice, 2. listopada 1994. na svečanoj sjednici u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu od pučanstva i Poglavarstva Grada Vrlike u progonstvu primio priznanje za životno djelo i za izniman doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine svoje rodne Vrlike.

Izvor: vrlika.hr
Više u kategoriji: osobe, kultura
D. Šabić, mag. nov.