Apolitični

Elon Musk je prvo čipirao svinju, a sada to nudi i ljudima. Biste li pristali?

SLAVNI poduzetnik, izumitelj i filantrop, milijarder Elon Musk, predstavio je u petak u livestreamu svinju Gertrude kojoj je kompanija Neuralink u lubanju ugradila čip, odnosno maleno računalno sučelje.

Tijekom demonstracije koja je prenošena na YouTubeu Musk je objasnio da uređaj LINK VO.9 oblika i veličine veće kovanice s 3000 fleksibilnih, neinvazivnih elektroda prati signale oko 1000 neurona. Aktivnost Gertrudina mozga predstavljena je točkicama i zvucima koji su evidentno postajali učestaliji kada je njuškom dodirivala ponuđenu hranu.

Jedan od ciljeva razvoja Neuralinkovog uređaja je stvaranje medicinskih pomagala koja bi mogla biti od koristi ljudima s neurološkim problemima. Primjerice, ‘čipirati’ bi se mogle osobe oboljele od neurodegenerativnih bolesti kao što je Parkinsonova, osobe koje su ostale paralizirane zbog ozljeda kralježnice, bolesnici koji su doživjeli moždani udar ili gubitak pamćenja, slijepi, gluhi i sl. Umjetna inteligencija s vremenom bi pomoću strojnog učenja trebala naučiti prevoditi signale koji dolaze iz sučelja u korisne informacije te stvarati signale koji bi mogli pokretati ljudsko tijelo. Musk za sada nije demonstrirao da njegova tehnologija zna što bi signali prikupljeni u mozgu Gertrude mogli značiti. 

Ova tehnologija nije nešto potpuno novo. Maleni uređaji koji elektronički stimuliraju živce i dijelove mozga usađuju se još od 2006. ljudima koji su izgubili sluh ili su oboljeli od Parkinsonove bolesti.

Neuroznanstvenici također provode istraživanja s usadcima na mozgu kod ljudi koji su izgubili određene kontrole zbog ozljeda kralježnice. U nekima od tih istraživanja pacijenti su uspjeli kontrolirati robotičke udove i manje uređaje kao što su računalne tipkovnice ili miševi. No usadci za sada još uvijek ne omogućuju obavljanje sofisticiranijih zadataka.

Očekuje se da bi eksperimenti na ljudima mogli početi ove godine.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay