Apolitični

Ekstremne vrućine prijete: Nastavi li se ovaj trend brojni će dijelovi Zemlje postati opasni za život

Klimatske promjen i globalno zagrijavanje već sad ugrožavaju živote ljudi koji žive u području oko ekvatora, a procjenjuje se da su odgovorne za jednu od tri smrti uzrokovane vrućinom. Do kraja stoljeća situacija bi, predviđaju znanstvenici, mogla postati još teža.

Čak i ako čovječanstvo uspije ograničiti globalno zagrijavanje na 2 stupnja Celzija u odnosu na predinustrijsku razinu, posljednje procjene govore kako bi ekstremne vrućine i temperature mogle ugroziti život stanovnika tropskih i suptropskih krajeva i prije 2100. godine.

Znanstvenici upozoravaju da pošteđeni neće ostati ni stanovnici koji trenutno žive u područjima umjerene klime. Tako primjerice za Chicago predviđaju povećanje opasnih toplinskih valova za 16 puta do kraja stoljeća.

Ekstremno opasan toplinski stres postat će redovita pojava u podsaharskoj Africi, dijelovima Arapskog poluotoka i velikom dijelu Indije, upozoravaju znanstvenici u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature

Kako ističu, do kraja 21. stoljeća, ta će područja većinu godine imati veoma visoke temperature koje se smatraju opasnima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay