Apolitični

EKSPLOZIVNO OTKRIĆE: Rizični kineski eksperimenti s koronom financirani su američkim novcem

Dokumenti jasno pokazuju kako je EcoHealth Alliance Institutu za virologiju u Wuhanu i sveučilištu East China Normal od 2014. do 2019. donirao 3.1 milijuna američkih dolara

Istraživačke novinarke neprofitnog portala The Intercept, Sharon Lerner i Mara Hvistendahl,došle su u posjed 528 stranica dokumenata koji dokazuju kako je američka zdravstvena agencija EcoHealth Alliance od 2014. do 2019., državnim novcem financirala eksperimentiranja s koronavirusima u laboratorijama Wuhana. Dokumenti su objavljeni nakon što je The Intercept tužio američki Nacionalni zdravstveni institut (Natural Institute of Health-dalje u tekstu NIH), koji im je u rujnu 2020. odbio dati tražene spise na uvid. The Intercept se zatim pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama, te godinu dana kasnije konačno dobio sudski proces.

Dokumenti tako jasno pokazuju kako je EcoHealath Alliance, svome dugogodišnjem partneru, Institutu za virologiju u Wuhanu i sveučilištu East China Normal donirao ukupno 3.1 milijuna američkih dolara, za projekt radnog naziva “Understanding the risk of Bat Coronavirus Emergence” (u slobodnom prijevodu: razumijevanje rizika od pojave koronavirusa koga prenose šišmiši).

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay