Apolitični

EKOFJERA 2017. – s konferencije za medije

EKOFJERA 2017. – s konferencije za medije 

U srijedu, 19. travnja u velikoj dvorani Splitsko-dalmatinske županije, organizatori najvećeg sajma ekoloških proizvoda u Hrvatskoj – EkoFjere te predstavnici partnera i Splitsko-dalmatinske županije održali su konferenciju za novinare na kojoj su najavili EkoFjeru 2017.


Ovogodišnja EkoFjera koja će biti održana na splitskim Prokurativama 19. i 20. svibnja, bit će obogaćena s dvije paralelne manifestacije: međunarodnom konferencijom u HGK – Županijskoj komori Split “Inovativni sustavi lokalne opskrbe” te nizom događaja u više ugostiteljskih objekata u Dioklecijanovoj palači, u suradnji s restoranima Gastro Geta, čiji je cilj povezivanje s ekološkim proizvođačima – izlagačima na EkoFjeri.
Ravnatelj Javne ustanove RERA SD Jozo Sarač najavio je kako će ovogodišnji sajam ekoloških proizvoda na Prokurativama okupiti pedeset certificiranih ekoloških proizvođača (što je maksimalan broj s obzirom na tu lokaciju).


-Naši su ciljevi promocija i što više investiranja u ekološku poljoprivredu, kao i tradicionalnu poljoprivredu, budući da naša županija ima idealne potencijale za tu vrstu aktivnosti. Uglavnom su to manji i usitnjeni posjedi, koji se u velikoj komercijalnoj prozvodnji ne mogu nositi s drugima, no sve to što imamo na otocima i u Dalmatinskoj zagori, smatramo da je vrijedno pažnje i truda da skupa s Udrugom ekoloških proizvođača Dalmacije, Splitsko-dalmatinskom županijom, Udrugom Gastro Get te Udrugom ceha ugostitelja grada Splita i Edic projektom organiziramo jednu ovakvu manifestaciju – kazao je Jozo Sarač te najavio kako će restorani Gastro Geta upriličiti niz manifestacija te se povezati s ekološkim proizvođačima.
Ravnatelj JU RERA SD istaknuo je kako će na međunarodnoj konferenciji “Inovativni sustavi opskrbe hranom” koja će biti održana u HGK – Županijskoj komori Split, biti prezentirani primjeri iz prakse u svijetu, a konferenciji će nazočiti predstavnici Svjetske banke i IFOAM-a.
-Veliki broj izlagača sudjelovao je na prošlogodišnjoj EkoFjeri, a i ove godine bit će najveći broj maslinara, kao i dosta proizvođača autohtonih vinskih sorti. Bit će predstavljena raznolika ponuda svježeg voća i povrća, što je najzanimljivije ugostiteljima i potrošačima – kazala je predsjednica Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije Antonija Gomezelj.


-Bez dobrih namirnica, nema ni dobre spize – naglasio je Vedran Sučić u ime Gastro Geta te istaknuo kako bi ugostitelji trebali podržati OPG-ove. Najavio je još neke aktivnosti ugostitelja iz Dioklecijanove palače, okupljenih u Gastro Get.
-Već godinama se govori kako bi se zelena i plava Hrvatska (Zagora i otoci) trebale spojiti, a upravo jedna ovakva manifestacija tome i doprinosi – kazao je pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, istaknuvši kako se Split mora brendirati kao gastro destinacija.
-Od ove godine Splitsko-dalmatinska županija odlučila je strateški odabrati četiri manifestacije na području Zagore, priobalja, otoka i grada Splita, koje ćemo u naredne četiri godine poduprijeti kako bi i grad Split i Županiju brendirali na pravi način – zaključio je Čogelja.
Cilj EkoFjere 2017. je potaknuti razvoj održive poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačkog sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji te stvoriti preduvjete za razvoj održivih regionalnih i lokalnih lanaca opskrbe hranom.
EkoFjera je nastala iz projekta EkoBiz, koji je za cilj imao potaknuti poduzetništvo mladih u sektoru ekološke poljoprivrede, a bio je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nastavak aktivnosti kroz financiranje iz proračuna Splitsko-dalmatinske županije predstavlja stvarni primjer dobre prakse o tome kako ostvariti održivost projekta, budući da je ove godine u cijelosti financiran iz sredstava Splitsko-dalmatinske županije.