Apolitični

Ekipa iz Zagreba (potpuno o vlastitom trošku) snimila film koji izgleda holivudski!

Prošle su četiri godine otkako smo pogledali Slice of Life, impresivnu kratkometražnu posvetu SF klasiku Blade Runner, koja je oduševila ne samo regionalnu već i svjetsku publiku i pobliže nas upoznala s ekipom iza ovog uistinu kvalitetnog hommagea.

Dino Julius, Luka Hrgović i producent Niko Sučić predanim radom, kreativnošću i vlastitim sredstvima stvorili su jedno od djela za koja bez problema možemo reći: “Svjetski, a naše.”

A novi projekt je tu. Zove se Splashback i ekipa je ovog puta otišla u potpuno drugom smjeru. 

“Apsurdistička satira”

“Splashback je apsurdistička satira smještena u ljeto 1969. godine u i oko NASA-e, u periodu prije i nedugo nakon prvog slijetanja ljudske posade na Mjesec. Dok su oči svih na svijetu uprte prema gore, jedan čovjek gleda prema dolje – točnije, u pisoar. Njegovo ime je George Losser i radi kao nadzornik skladišta u NASA-i, a misija kojoj je u potpunosti posvećen nije ni Saturn V raketa ni Apollo 11, već rad na rješavanju jednog od najvećih problema svakog muškarca – povratnom prskanju iliti splashbacku prilikom mokrenja”, govori nam Niko.

Sve lokacije pronašli su u Zagrebu i okolici, a Luka je za sve vanjske kadrove izradio realistične makete zgrada, od Kennedy Space Centra i popratnih NASA-inih zgrada i skladišta sve do modela rakete Saturn V. 

Budžet ovog gotovo tridesetominutnog filma nakon postprodukcije popeo se do 70 tisuća eura. I premda je to zanemariva cifra čak i u hrvatskim okvirima, kad sve izlazi iz vlastitog džepa, radi se o vrtoglavim iznosima, a kao što i sami kažu: “Nakon Splashbacka su nam bankovni računi prazni tako da more ovog ljeta nećemo vidjeti.” 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Press