Apolitični

Eh Splite, Splite, šta bi bilo od tebe bez agave i brnistre?

Eh grade, grade smješten podno Marjana, pitamo se bi li ti Dioklecijan ime Aspalathos dao, ako je znao da na brdu koje te natkriva uz brnistru cvjetaju i agave?

Rađanje iznesene nedoumice, potaknulo je ovoljetno marjansko ruho kojeg su uz procvale sunčane cvjetove brnistre dodatno pozlatili sunčani cvjetovi agave, na čiji procvat čekamo skoro čitavi vijek pa čak i duže!

Činjenica da se na ponovni procvat agave čeka toliko dugo potaknula nas je na razmišljanje. Kako to da rimski imperator mjestu u kojem je sagradio svoj dom i iz kojega je izniknuo najlipši gradu na svitu, nije dao ime po biljci koju krasi sunčana aureola kao i brnistru, a koja u sto godina jednom krasi naš dio Mediterana? Donosimo vam tri odgovora.

Prvi se zasniva na logici, drugi na povijesnim činjenicama, a treći je vođen emocijama, srcem.

Odgovor 1.
Zaključili smo da Dioklecijan za trajanja svog života nije ugledao procvalu agavu jer u to vrijeme nije cvala.

Odgovor 2.
Povijesne činjenice otkrivaju da je Dioklecijan svoje vrijeme provodio u Splitu uglavnom u palači. Nije imao običaj razgledavati grad u kojem je odlučio provesti ostatak života, a koji njegov dom star 17. stoljeća još uvijek čuva. Možda upravo zbog toga nije imao priliku vidjeti agave.

Odgovor 3.
Posljednji odgovor, koji smo uzeli u obzir vodeći se srcem, kazuje nam kako je Dioklecijan Splitu dao ime po brnistri zbog nostalgije za rodnom Salonom.
Naime, car Dioklecijan rodio se i vladao rimskom provincijom Dalmacijom iz nekadašnje antičke metropole Salone, današnjeg Solina, punih 55 godina.
Više od pola stoljeća Dioklecijan je proveo u današnjem, solinskom najatraktivnijem turističkom lokalitetu odakle vam pogled mame južni obronci Kozjaka koje u svibnju, lipnju i srpnju krase cvjetovi brnistre. Jednaka slika je kada iz palače pogledate na južne obronke marjanskih stijena koje u istom razdoblju prekrivaju žuti cvjetovi brnistre.

Ta slika možda je Dioklecijana podsjećala na rodnu Salonu za kojom je dostojanstveno tugovao tijekom posljednjih petnaest godina života koje je proveo u Splitu.

Ljepota agava, u tom slučaju, nad brnistrom nije imala moć, unatoč tome što se čeka vijek na njen procvat i što ljepotom može konkurirati inspirativnoj palmi, u punom smislu riječi.

Ako je naš posljednji odgovor točan, možemo zaključiti ovu temu onom poznatom – gdje je srce, tu je dom.

Više u kategoriji: život
Jelena Perko, mag. oec.