Apolitični

Edukacijska jutra u Kazalištu lutaka Zadar

Već četvrtu godinu uzastopce Grad Zadar je suorganizator obrazovnog programa za djecu i mlade nazvan Edukacijska jutra. Cilj ovoga programa, namijenjenog učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola, je približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način te prenijeti osnovne ideje Festivala: promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti. Program obuhvaća projekciju filma Belle i Sébastien te predavanje gosp. Branka Lustiga, predsjednika Festivala tolerancije, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust. Nakon predavanja predviđena je diskusija s učenicima.

 

Program Edukacijska jutra održan je ovog petka u Kazalištu lutaka Zadar, a prije početka programa, u 11 sati, priređena je konferencija za medije na kojoj je govorio gosp. Branko Lustig zajedno s predstavnicima Grada Zadra.
O filmu Belle i Sébastien:
Radnja višestruko nagrađivanog francuskog filma Belle i Sébastien odvija se visoko u snježnim Alpama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Snalažljivi Sébastien je usamljeni dječak koji pripitomljuje i sprijateljuje se s divovskim divljim planinskim psom Belle – iako mnogi mještani sumnjiče upravo ovu životinju za pomor njihovih ovaca. U isto vrijeme, Nijemci dolaze u mirno selo u potrazi za članovima pokreta otpora koji pomažu židovskim izbjeglicama pri bijegu u Švicarsku. Kroz opasnosti i pustolovine, Belle i Sébastien stvaraju nerazdvojno prijateljstvo. Kroz film se posredno obrađuju tematike njemačke okupacije Francuske, francuskog otpora, bježanja Židova i drugih ugroženih skupina od nacističkog progona te heroizma „običnog” čovjeka, sve kroz oči malog dječaka Sébastiena.
O programu Edukacijska jutra:
Edukacijska jutra dosad su održana 55 puta u 15 različitih gradova širom Republike Hrvatske, kao i u još 5 drugih država regije, a na programu je sveukupno sudjelovalo oko 17.000 mladih iz gotovo 370 škola. Ovaj program svake godine dobiva preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje, koja ga redovito ističe kao ogledni primjer izvaninstitucionalnog obrazovanja za mlade.

Više u kategoriji: Obrazovanje; Kultura
Izvor i foto: grad-zadar.hr
D. Šabić, mag. nov.