Apolitični

E-cigarete nisu bezazlene! Jako su opasne za trudnice. Evo kako vam sve mogu ugroziti zdravlje…

Američki istraživači iz Children’s National Hospital u Washingtonu su utvrdili kako su elektronske cigarete za veliki broj mladih konzumenata tek korak prema početku pušenja “običnih” cigareta, piše HealthDay. Podaci objavljeni u stručnom časopisu Pediatrics potvrđuju kako tinejdžeri koji koriste e-cigarete imaju četverostruko veći rizik da će probati i obične cigarete.

HZJZ navodi da se uporabom e-cigarete stvara aerosol koji, uz nikotin, najčešće uključuje: glikole, aldehide, hlapljive organske spojeve (VOC), policikličke aromatske ugljikovodike (PAH), specifične duhanske nitrozamine (TSNA), glioksal, metilglioksal, diacetil, acetol, metale, silikatne čestice i druge elemente.

Uz to, tipičnom uporabom e-cigarete su razine i broj poznatih toksičnih tvari i spojeva u aerosolu ipak bitno niži nego u duhanskom dimu konvencionalnih cigareta, uz izuzetak nekih specifičnih za elektroničke sustave poput glikoksala. No, razine nekih toksičnih tvari u aerosolu poput olova, kroma, nikla i formaldehida kod različitih proizvoda se mogu jako razlikovati, pa čak doseći i više razine od onih u duhanskom dimu!

Isto tako, s obzirom na adiktivnu prirodu nikotina, uporaba e-cigareta može imati štetne učinke tijekom trudnoće i doprinijeti razvoju kardiovaskularnoj bolesti. Aerosoli iz e-cigareta nisu stoga samo „vodena para“, kako se često tvrdi u promidžbenim materijalima, već predstavljaju i ozbiljnu opasnost za zdravlje, posebno djece, adolescenata i trudnica.

Cijeli članak možete pročitati na: zdravlje.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay