Apolitični

Dvadeset osma Knjiga Mediterana – otvorenje

Dvadeset osmo izdanje manifestacije Knjiga Mediterana svečano je 25. rujna u prostorima splitskog HAZU-a otvorio akademik Nenad Cambj. Cambj se nakon pozdravne riječi posebno zahvalio svim organizatorima, suorganizatorima i autorima koji su doprinijeli  svojim radom organizaciji i ostvarivanju još jednog izdanja ove prestižne kulturne manifestacije.

Nenad Cambj također se posebno zahvalio dr. Tatijani Petrić, direktorici i ravnateljici Nacionalne i Sveučilišne knjižnice koja je od prošle godine dio organizacije Knjiga Mediterana, što je bogati kulturni doprinos Knjizi Mediterana.

Nakon uvodne riječi akademika Nenada Cambija, ovogodišnja Knjiga Mediterana otvorena je uvodnim esejom povjesničara i profesora na Filozofskom fakultetu u Splitu Josipa Vrandečića na temu Promišljanja o Splitu u Modernosti. Josipa Vrandečić autor je vrlo zapaženih i značajnih knjiga povijesne tematike koje su predstavljane na prošlogodišnjim izdanjima Knjige Mediterana.

Poslije uvodnog eseja Josipa Vrandečića, program Knjige Mediterana nastavljane je predstavljanjima dviju knjiga. Prva knjiga je knjiga Nenada Cambija Dioklecijan, Vir prudens, moratus callide et subtilis ili inventor scelerum et machinator omnium malorum – Povijesne kontroverze i današnje dileme. Knjigu je izdao Književni krug Split u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu ove godine, a uz domaćina Josipa Vrandečića, o knjizi su govorili sam autor Nenad Cambj, Miroslav Glavičević te Robert Matijašić.

Druga knjiga predstavljena prve večeri dvadeset i osme Knjige Mediterana jest knjiga Ive Babića Trogir, grad i spomenici također u izdanju Književnog kruga Split i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split, 2016. godine. O knjizi je govorio domaćin Nenad Cambj uz autora Ivu Babiće te Ivanu Prijatelj Pavičić i Radoslava Tomića.

Ovogodišnja Knjiga Mediterana u svom bogatom programu predstavit će četiri znanstvena skupa, od čega je prvi posvećen pomorskom Splitu, a započinje danas – 26. rujna.

Sljedeći skup posvećen je Cvitu Fiskoviću, a potom slijedi skup koji organizira katedra za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zgrebu. Naposljetku, program se završava skupom posvećenim bibliotekarima koji u naslovu ima sociologiju knjige, a Nenad Cambj naglašava koliko je bitno u današnje doba, kada je uznapredovala kriza knjige, doživjeti njenu stanovitu dekadenciju i teško pariranje novim medijima.

Dvadeset i osma Knjiga Mediterana održavat će se do subote 1. listopada u prostorima splitskog HAZU-a, a bogati program u sklopu kojeg sudjeluje preko dvjesto sudionika, od čega mnogi dolaze i iz drugih zemalja, poput Italije, Španjolske, Njemačke i drugih, odvijat će tijekom ovog tjedna. Njegov kompletni raspored možete pronaći na stranicama Književnog kruga Split.