Apolitični

Dva velika grada znaju kako izgraditi 10-ke tisuća stanova, te ublažiti problem nedostatka stanova i visokih stanarina

Budu li stvari tekle kako je švedska vlada zamislila, zračna luka Bromma u Stockholmu bit će zatvorena, a na tom mjestu će niknuti 30-ak tisuća novih stanova, čime bi se ublažio problem nedostatka stambenog prostora i visokih stanarina.

Švedska nije jedina zemlja koja se pokušava dovinuti inovativnim rješenjima za probleme nedovoljne ponude stambenog prostora, gomilanja hipotekarnog duga i potencijalne prijetnje za gospodarstvo.

U mnogim velikim europskim gradovima cijene rastu već desetljećima, potaknute kombinacijskom niskih kamatnih stopa, manjka zemljišta i gradnje koja ne uspijeva držati korak s potražnjom.

U bivšoj berlinskoj zračnoj luci Tegel, zatvorenoj u studenom prošle godine, gradske vlasti planiraju izgraditi više od 50.000 stanova. Političari razmatraju i gradnju socijalnih stanova u bivšoj zračnoj luci Tempelhof u srcu grada.

“U srednjoročnom razdoblju trebamo oko 200.000 dodatnih stanova”, rekao je član berlinskog gradskog odbora za stambenu politiku Sebastian Scheel, dodajući kako bi polovinu tih stanova trebao graditi javni sektor i subvencionirati prema propisima socijalnog stanovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay