Apolitični

Dva imotska modra oka

DCIM100GOPROG0017605.

Skoro pa polovina zemaljske kugle zna o ljepotama imotskih jezera. Svjedoči to i činjenica da Modro i Crveno jezero dolaze vidjeti i uživati u njegovoj ljepoti turisti od Japana do Amerike. Tako su prije koji dan jezero posjetili neki turisti iz Juže Afrike. Čuli ljudi i vidjeli na internetu, pa kada su krstarili Europom, navratili u Hrvatsku i pravac – Imotski. I oduševili se.
Pa, kada već spominjemo imotska jezera, a ima ih ravno 11 prirodnih i jedno umjetno, bilo bi nepravedno da uz već poznate Modro i Crveno, te one prelijepe u općini Lokvičići, ne spomenemo i dva koja su ipak jedinstvena. Dva blizanca, dva jezerca, Dva oka.

DCIM100GOPROG0017600.

Oni su jedni od šest izvorišta rijeke Vrljike. Jezera Dva oka upravo tako i izgledaju. Sa zemlje se doimaju nevjerojatno lijepo, posebno kada su okruženi zelenim raslinjem. No iz ptičje perspektive njihova ljepota prelazi granice stvarnoga. Jedno do drugoga, Veliko i Malo kako ga nazivaju mještani, s trepavicama od zelenog lišća topola i jasenja, s obrvama od poljske trave i cvijeća, sa zjenicama od odsjaja lica Sunca, čisti i bistri poput kristala. Ne govori uzalud stara poslovica da su oči ogledalo duše. Ako već isto to kažemo za imotsko Modro i Crveno jezero, kako imaju lijepu dušu, za Dva oka koja se nalaze uz sam sjeverni rub Imotskog polja kod zaseoka Turići i Grbavci,t o je vidljivo iz ovih zračnih snimaka. Fotografija, kažu, govori tisuću riječi. Onda je stvarno uzalud trošiti riječi, treba samo gledati fotografije.Vama poštovani čitatelji Terracon Newsa, evo par takvih snimaka, pa gledajte. Nadamo se da ćete i uživati. No, ako vam je i ovo malo, put pod noge pa pravac Imotski u obilazak dva jezera blizanca, Dva oka.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Braco Ćosić