Apolitični

Dva desetljeća arheoloških istraživanja Tilurija

Ovog ponedjeljka, 19. rujna u 19:30 u Muzeju triljskog kraja svečano će se otvoriti izložba pod nazivom „Dva desetljeća arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurija”.

U suradnji Muzeja triljskog kraja i Odsjeka za Arheologiju FF Sveučilišta u Zagrebu obilježit će se 20 godina od kad se u Trilju sustavno provode arheološka istraživanja rimskog vojnog logora Tilurij u naselju Gardun. Prigodnom izložbom fotografija Muzej triljskog kraja prezentirat će rezultate svog istraživanja nastalog u razdoblju od 1997. do 2016. godine.

Tilurij

Naime, uz Burnum, rimski logor pokraj Kistanja, Tilurij je jedini rimski legijski logor na prostorima Hrvatske te iako se za njegovo postojanje te povijesnu i kulturnu vrijednost znalo i ranije, s arheološkim istraživanjima se započelo tek 1997. godine.

Izložba se otvara uoči blagdana sv. Mihovila, zaštitnika mjesta Trilja, a moći će se razgledati svakim radnim danom od 8 do 16 sati i subotom od 8 do 12:30 sati.

Svakako posjetite Muzej triljskog kraja i saznajte na čemu su hrvatski arheolozi radili puna dva desetljeća, vraćajući se u davnu prošlost te vremena intenzivnog logorskog života na području triljskog kraja. Povijesni i arheološki vremeplov lansirat će vas u vrijeme 1. st. nove ere, a potpuniji doživljaj prostora na kojem stojite u posve drugom vremenskom segmentu, upotpunit će predmeti keramike, stakla, metalnih nalaza i novca koji svjedoče o životu rimskih legija na području Tilurija, ali i fotografije koje jasno dočaravaju izgled legijskog logora.