Apolitični

Duša od krumpira’ Rade Jarka na zatvaranju 27. Marulićevih dana

Duša od krumpira’ Rade Jarka na zatvaranju 27. Marulićevih dana
Isprepliću se tu politika, povijesna i vojna pitanja, pjesništvo, nogomet i američki stripovski superjunaci
Kao posljednju predstavu Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani, van konkurencije za nagrade, ansambl dubrovačkog Kazališta Marina Držića u petak, 28. travnja, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, nakon svečanog zatvaranja koje počinje u 20 sati, izvest će dramu Rade Jarka ‘Duša od krumpira’.

Do sada najkompleksnije djelo istaknutog prozaika i pjesnika Rade Jarka praizvedeno je u dubrovačkom kazalištu u prosincu prošle godine u režiji Ozrena Prohića. Isprepliću se tu politika, povijesna i vojna pitanja, pjesništvo, nogomet i američki stripovski superjunaci, a krumpir je metafora svega dobroga, namirnica koja je nahranila milijune, no ako se pokvari, nepodnošljiva je mirisa. Metafora je to prave duše pojedinca, grada i sistema. U Dubrovniku, u ranu jesen 1949. ljudi nestaju, odlaze u noći, bez obzira bili istaknuti partijici ili tzv. mali ljudi. Nekadašnjoj buržujskoj obitelji koja je ostala živjeti u vlastitoj vili zahvaljujući udaji lijepe nećakinje Petrunjele za partizanskog admirala Bolanču, sprema se promjena. U Grad se na motorkotaču, nitko ne zna zašto, vratio Mile Močibob, nekada domobran, a sada udbaš. Tijekom jednoga sudbonosnog dana iz perspektive devetnaestogodišnjeg, inteligentnog i senzibilnog Mirka saznat ćemo povijest i stradanje njegove obitelji, složene odnose među generacijama, bivšim buržujima i proleterima od kojih je svatko nekad bio gori, a nekad doli.

Predstava je nominirana u nekoliko kategorija za nagradu hrvatskog glumišta 2016. godine. Romano Nikolić je dobio nagradu ‘Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina’, a autor teksta Rade Jarak bio je nominiran ‘Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst’.

Uloge tumače: Romano Nikolić, Frane Perišin, Glorija Šoletić, Nika Burđelez, Hrvoje Sebastijan, Branimir Vidić, Edi Jertec, Mirej Stanić, Izmira Brautović, Nina Hladilo i Zdeslav Čotić. Autorski tim, osim redatelja Ozrena Prohića, čine još i: scenografkinja Dubravka Lošić, kostimografkinja Petra Dančević, autorica glazbe Paola Dražić Zekić, scenski pokret kreirala je Zrinka Lukčec, dizajn svjetla Zoran Mihanović, a autor videoprojekcija je Ivan Faktor. Predstava traje oko 90 minuta.