Apolitični

Duša drva: Umjetnost u suradnji s prirodom

Zvonimir Hazdovac, umjetnik koji se nije puno odmicao od njemu već poznatih slikarskih tehnika – akvarel, ulje na platnu, ipak je odlučio napraviti taj pothvat prije petnaest godina. No, ovaj put u svom umjetničkom izričaju nije ovisio samo o sebi nego i o drvu, koje je pronalazio u šumi i rezbario, a pomoću kojeg je izradio skulpture od drva koje je nazvao imenom „Umjetnost u suradnji s prirodom”. U kontaktu s umjetnikom, koji ujedno stvara poeziju na čakavskom dijalektu, doznali smo zašto je samom drvu kojeg je pronašao u šumama otoka Mljeta s kojega potječe pripisao glavne zasluge za uspjeh u izradi drvenih skulptura koje potpisuje.
– Ja mislim da je priroda najbolji i najbogatiji umjetnik, ona je oblikovala stare korijene drveća, dala im bujne i maštovite oblike, učinila je pedeset do šezdeset posto, a ja ostalo. Mala intervencija i uklapanje u prirodne oblike i skulptura je dovršena i to iz korijena drva. Da, iz korijena drva, jer drvo je toplo, živo, ima dušu. I zato se moja djela nazivaju imenom „Umjetnost u suradnji s prirodom”.
Grčka mitologija, koju Hazdovac izvrsno poznaje, tema je njegovih skulptura. No, to znanje samo je bila podloga za razvoj ideje koju bi mljetski umjetnik teže realizirao da nije rođen s talentom koji se izdiže iznad svih kiparskih tehnika, a to je Hazdovčeva stvaralačka energija koja mu pomaže da u svoja djela uspije udahnuti dušu što nam je, koliko je mogao, također, objasnio.
– Priroda je bila izdašna i bogata ljepotom i oblicima, samo ih treba primijetiti, malo doraditi, dati im dušu, izraz pa i emocije.
Tad nam ove skulpture nešto govore, poručuju, svaka na svoj način, vraćaju nas daleko natrag u minula vremena, govore nam o svojoj, a i o našoj prolaznosti, o teškim bremenitim, a i onim dobrim vremenima, što im se vidi na izrazu lica. Neka korijenja drveća su stara nekoliko stoljeća, a to znači da nam imaju što reći.
Umjetnički angažman i talent Zvonimira Hazdovca u djelima nazvanim „Umjetnost u suradnji s prirodom” možete lako uočiti u fotogaleriji izabranih Hazdovčevih skulptura.
Više u kategoriji: kultura, život
Foto: Zvonimir Hazdovac
Jelena Perko, mag. oec.