Apolitični

Dugotrajne ili toksične razine vitamina D razorne su za organizam. Znate li koja je pravilna doza, a koliko je previše?

Vitamin D neophodan je za normalno funkcioniranje organizma kojeg u idealnim uvjetima dobivamo prehranom i izlaganjem suncu.

Uzimanje zdrave doze ovog nutrijenta pomaže da pravilno apsorbiramo kalcij, te može pomoći da sačuvamo mentalno zdravlje, reguliramo krvni tlak i spriječimo razvoj nekih vrsta karcinoma.

Nije ni čudno što liječnici sve više preporučuju dodatke onima koji unose malo vitamina D. Ali koja je pravilna doza, a koliko je previše?

Kakvi su učinci uzimanja visokih doza vitamina D tijekom dužeg vremenskog razdoblja? Liječnici kažu da je razina vitamina D u krvi kod zdravih osoba 30 ng/ml (75 nmol/l), a za održavanje te razine preporučuje unos između 40 i 80 ng/ml (100–200 nmol/l). Međutim, razina koja prelazi 100 ng/ml (250 nmol/l) može biti štetna i čak se može smatrati otrovom.

Simptomi toksičnosti vitamina D uključuju razinu kalcija višu od normalne ili “hiperkalcemiju”, što može uzrokovati probavne tegobe, povraćanje, mučninu i bolove u trbuhu, zajedno s umorom, vrtoglavicom, zbunjenošću, pretjeranom žeđi i čestim mokrenjem.

Dugotrajne ili jako toksične razine vitamina D mogu čak dovesti do gubitka kostiju i zatajenja bubrega. Stoga je neophodno da vam vaš liječnik redovito kontrolira krv dok uzimate veće doze vitamina D.

Cijeli članak možete pročitati na: zdravlje.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay