Apolitični

Dugoratsko ljeto zahvaljuje don Anti Škobalju

Pred rodbinom, prijateljima i znancima, u sklopu 14. Dugoratskog ljeta na Poljičkom trgu, u Dugom Ratu ispred ambulante, otkrivena je bista don Anti Škobalju. Tom prilikom u kino-sali „Dalmacija” dr. sc. Gracijano Kalebić, sa Sveučilišta u Splitu govoreći o životu i djelu don Škobalja, pored ostaloga, je kazao:


„Don Ante Škobalj je jedan od najzaslužnijih građana s područja općine Dugi Rat. Kao čovjek koji se sa svojim plodnim djelovanjem istakao u svom pastoralnom radu, vjeroučiteljskom, katehezijskom, znanstvenom, umjetničkom radu, uz sve to bio je i društveni aktivist, borac za nacionalnu slobodu i veliki dobrotvor. Po prirodi otvoren, energičan, uvijek predan za stvar vjere, morala, čovjek čvrstih vrlina, pogotovo onih koji su u današnje vrijeme nasušno potrebni, kao što je borba za slobodu, za mir, solidarnost među ljudima. To su vrline koje su krasile don Antu, uz to što je ostavio niz značajnih djela na području znanosti i umjetnosti. Okušao se u kiparstvu, u slikarstvu, bio je scenarist, redatelj, povjesničar, arheolog. Ukratko, važna i svestrana ličnost, a na kraju krajeva i književnik, poliglot. Govorio je latinski, esperanto… Nesvakidašnja pojava na ovim prostorima u najpozitivnijem smislu te riječi…”


O don Anti govorio je i novinar D. Grgat, koji je podsjetio da je ovaj svećenik bio i dobar esperantista koji se dopisivao s esperantistima iz Brazila, Japana itd., a bio je i član Svjetskog saveza katolika esperantista (Internacia Katolika Esperantista Asocio – IKEA) sa sjedištem u Riminiju (Italija).
Pred spomenikom gdje se okupilo mnoštvo rodbine i prijatelja, govorio je jesenički pjesnik, Ante Tomaš, a potom je načelnik općine, ing. Jerko Roglić otkrio bistu. Na kraju ove svečanosti Tomislav Zemunik, jedan od članova Udruge Jesenice, zahvalio je svima koji su doprinijeli ovom za mnoge, povijesnom činu, te najavio nove projekte udruge.
Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše i foto: Davor Grgat