Apolitični

Dugopolje – poslovni način razmišljanja!

Svakome tko jednom dođe u Dugopolje, jasno je zašto je dobilo upravo to ime. U kraškom prirodnom okruženju, ispod sjevernih padina planine Mosor, smjestilo se dugo plodno tlo koje su njegovi stanovnici stoljećima obrađivali. Sa sjeverne strane polja, cijelom njegovom dužinom, na malo uzdignutom terenu, prostire se naseljeno mjesto Dugopolje.
Prvi put ime Dugopolje je zapisano 1283. godine i to na dokumentu na latinici kupoprodajnog karaktera. Ipak, povijest Dugopolja je mnogo ranije počela. Pronađeni ostaci iz doba neolitika, upućuju na to da su ljudi već tada naseljavali ovo područje. Kada su Hrvati naselili ovo područje i osnovali prvu hrvatsku državu, Dugopolje je spadalo pod klišku županiju. Od onda do danas, u povijesti Dugopolja zabilježeni su mnogi značajni događaji koji su oblikovali današnji prostorni izgled Dugopolja, demografsku sliku, društveni i gospodarski život te samosvijest Dugopoljaca. Može se općenito reći, da je povijest Dugopolja ispisana tijekom hrvatske povijesti. Detaljan opis događanja na ovom području može se pročitati u monografiji Općine Dugopolje: „Dugopolje, Zbornik radova Općine Dugopolje“.
Gospodarske zone predstavljaju posebno izdvojen prostor za odvijanje različitih gospodarskih aktivnosti odnosno za smještaj poslovanja skupa poduzetnika/tvrtki. Cilj osnivanja zone jest da se primarno potakne gospodarski razvoj. Ostali ciljevi su sljedeći: Razvoj poduzetništva, porast zaposlenosti stanovništva, sprečavanje devastacije prostora u naseljima, osmišljavanje gospodarstva područja i njegov strukturirani razvoj, osiguranje poslovnih prostora i infrastrukture za poduzetnika
Uspostavom posebne gospodarske zone, lokalna samouprava stvara temelje za vlastiti gospodarski razvoj. Ovakvim pristupom, ona osigurava niz prednosti za investitore u zonu te za samo stanovništvo.
Kao prednosti za poduzetnike u zoni, ističemo najviše sljedeće: Korištenje zajedničke infrastrukture, međusobno olakšano povezivanje, međusobno privlačenje tržišta, povoljne cijene prostora, set razvijenih usluga samo za poduzetnike u zoni.
S druge strane, ako su zone „napunjene“ poduzetnicima, odnosno poslovnim subjektima, za Općinu je osiguran trajan izvor prihoda kroz komunalne naknade i dio poreza od dohotka djelatnika. Taj dodatni prihod Općina koristi kako bi ulagala u različite programe i projekte s ciljem trajnog unapređenja životnih uvjeta svog stanovništva. Na području Općine Dugopolje formirane su poslovne zone na kojima se odvija pretežito trgovačka djelatnost, skladišna djelatnost, djelatnosti tihe proizvodnje te uslužne djelatnosti. Osnovni razlozi zbog kojih se isplati ulagati na području Općine Dugopolje:
• Izvrstan geo-prometni položaj i prometna povezanost
Općina Dugopolje se nalazi 12 km od Splita, glavnog županijskog središta i drugog najvećeg hrvatskog grada. Sam izlaz s autoceste A1 koja spaja Zagreb, hrvatsku metropolu s jugom Hrvatske, nalazi se na području Općine. Osim autocesete, suvremene prometnice iz smjera Dugopolja prema Solinu i Splitu, izvrsno povezuju Dugopolje s morskom lukom, željezničkim kolodvorom i zračnom lukom.
• Uređena infrastruktura
Sve dugopoljske gospodarske zone detaljno su isplanirane i projektirane. Do svake građevinske parcele osigurano je priključenje na vodovodnu, telefonsku, električnu, i kanalizacijsku mrežu. Postojanje planova uređenja značajno olakšava i ubrzava ishodovanje građevinskih dozvola. Parcele unutar zone su povezane rasterom prometnica s zelenim površinama i javnom rasvjetom. Također se uz prometnice nalaze putokazi na kojima se prikazuju poslovni subjekti u zoni te smjer prema njihovoj lokaciji.
• Atraktivnost dugopoljskih zona

 

Veliki broj poslovnih subjekata i bogatstvo ponuđenih sadržaja u zoni svakodnevno privlači velik broj gostiju u zonu, bilo građana bilo gospodarstvenika. Ulaganje u zoni, ujedno bi značilo ulaganje u zonu velike posjećenosti, prepoznatljivosti na razini Hrvatske te općenito, dobre tržišne pozicije.
• Izvrsna potpora investitorima
Općina Dugopolje kao institucija trajno nastoji maksimalno izići u susret investitorima koji ovdje ulažu. Zato će službenici općine, uvijek biti na raspolaganju za rješavanje određenih administrativnih pitanja te kao pomoć u komunikaciji sa županijskim i državnim tijelima.
Dugopolje je Vaše mjesto ulaganja!

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov