Apolitični

Dugopoljci slave svog zaštitnika …

Kraj rujna, točnije 29. rujna, najsvečaniji je dan za sve Dugopoljce budući da tada slave Dan općine i blagdan svog zaštitnika, svetog Mihovila. Uz tradicionalnu procesiju i svečanu svetu misu večernji program rezerviran je za mihovilsku pučku veselicu, kulturno-zabavni program u organizaciji KUD-a „Pleter” i brojnih dugopoljskih udruga koji će se održati u Domu kulture i na obližnjem trgu dr. Franje Tuđmana. Ovo je vrijeme okupljanja, prisjećanja, zabave i tradicije, vrijeme kad se svi oni podrijetlom iz Dugopolja okupe u svom rodnom kraju te uz goste i prijatelje obilježavaju zaštitnika prisjećajući se prošlih generacija i tradicionalnih običaja dugopoljskog kraja. Ovogodišnji program vrvi kulturom, glazbom,umjetnošću, pa će uz domaće izvođače nastupiti i KUD-ovi iz susjednih općina Dalmatinske zagore, Cetinske i Imotske krajine te Hercegovine.

Pučka veselica nastavlja se na trgu gdje će Lovačka udruga „Ljubljan” spremati i dijeliti jela od divljači i fažol dok će Udruga branitelja i Udruga konopaša organizirati malu seosku olimpijadu, potvrdili su iz općinske turističke zajednice dodavši kako će mještani i njihovi gosti imati priliku pogledati, ali i sudjelovati u natjecanju u šijavici, potezanju klipa, potezanju konopa i obaranju ruke – starim i već pomalo zaboravljenim seoskim sportovima.
Udruga DAR u isto vrijeme organizira i Seoski sajam – buvljak i tržnicu rabljenih stvari i predmeta čiji prihod ide u humanitarne svrhe. U kućici babe Jake prodavat će se autohtoni proizvodi i suveniri od mosorskog ljekovitog bilja, a bogati i šareni program upotpunit će dječja modna etno revija, organizirana tombola i karusel motociklista. Raznovrsnost, kreativnost, tradicionalnost i zanimljivost, sve u jednom u Dugopolju, 29. rujna 2015.
Dobrodošli u Dugopolje!

Više u kategoriji: Kulturna baština
Foto: visitdugopolje.com
D. Šabić, mag. nov.