Apolitični

Dubrovnik – grad za sva godišnja doba

Dubrovnik jedan od najvažnijih povijesno-turističkih središta Hrvatske. Godine 1979. grad Dubrovnik dodan je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Grad Svetog Vlahe čiji se prosperitet oduvijek temeljio na pomorskoj trgovini. U srednjem vijeku postao je kao Dubrovačka Republika jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana koji je konkurirao Mletačkoj Republici. Uz svoje bogatstvo i diplomaciju, grad je postigao izvanredan stupanj razvoja, posebno tijekom 15. i 16. stoljeća. Dubrovnik je bio jedan od središta razvitka hrvatskoj jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci.

Iz novije povijesti izdvajamo. Kad je 1815. službeno prestala postojati Dubrovačka Republika, njezin je teritorij pripojen Dalmaciji, kojoj je kulturno i povijesno oduvijek pripadao. Ona je zajedno s Hrvatskom i Slavonijom činila Trojednu kraljevinu Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, koja je do 1918. bila u sastavu Habsburške Monarhije, odnosno Austro-Ugarske. Zanimljiv je detalj kako je Grad dugo bio neosvijetljen, a ferali i početci javne rasvjete počeli su se koristiti tek u zadnjem desetljeću 19. stoljeća. Do tada mali broj ferala koji su postojali u Gradu građanima nije mogao pružiti sigurnost kako bi i noću mogli prolaziti ulicama. Do 1870. godine u gradu je postojalo tek 45 ferala pa su grad i predgrađe bili slabo osvijetljeni, nakon spomenute godine broj ferala se povećao na 150, a umjesto ulja kao rasvjetno se gorivo koristio se petrolej. ‘Užigač ferala’ ih je palio u sumrak, a gorjeli su dok je u njima bilo goriva. U ljetno vrijeme, kao i u vrijeme mjesečine, ferali se nisu palili.

I pored povećanog broja tih rasvjetnih tijela postavljenih na kamene i željezne stupove, rasvjeta je bila i oskudna i kratkotrajna, pa je već 1895. Frano Gondola (Gundulić), tadašnji općinski načelnik, donio odluku o dopuštenju uvođenja električne rasvjete. Dne 1. lipnja 1901. zasjala je prva električna žarulja na Stradunu.

Često nas pohode poznata svjetska imena iz filmske, kulturne i druge umjetnosti, posjećuju nas poznati svjetski politički lideri, ali i vrlo bogati i moćni ljudi poput nedavno pristiglog Saudijskog princa i šeika i tako dalje.
Dubrovnik se hvali i s kongresnim, kružnim i ruralnim turizmom s bogatom gastro ponudom, sjajnim programom dubrovačkog kulturnog ljeta u kojem su vrhunski glazbeni nastupi klasične, ozbiljne i druge vrste glazbe, predstave, premijere filmova, koncerti poznatih glazbenih zvijezda i slično.

Dođite i osjetite čari ljepote našeg grada.

Dubrovnik je uistinu grad za sva godišnja doba!

Foto: TZ Dubrovnik

D. Šabić, mag.nov.