Apolitični

„Dubrovčanin” u svom gradu

Dubrovnik je u rujnu velik i po različitim izložbama umjetnika koji svojim radovima žele upoznati domaću i svjetsku javnost. Zajednička izložba oca i sina pod nazivom Franković i Franković, dizajnera i slikara Jadrana Dada Frankovića postavljena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i grafičkog dizajnera Orsata Frankovića, koja će biti postavljena u Atelijeru Pulitika, bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u subotu, 19. rujna u 20:30.
Autor izložbe, Andrija Seifried, ovako je u katalogu opisao izložbu umjetnika Jadrana Dada Frankovića postavljenu u Galeriji Dulčić Masle Pulitika: „Dadova neosporna želja u ovom izloženom ciklusu veže jedna te ista ideja, ideja „vrlog novog svijeta”. Neosporno je da umjetnika vodi potreba i želja da ide mimo pravila i kanona, a s druge strane diktata i mimo svih nametnutih mu ograničenja. Možda i nehotice, Dado se hvata grada kao pozornice začudnih prizora i neobičnih odnosa prošlosti i sadašnjosti.”
Jadran Dado Franković, rođeni Dubrovčanin, s prvim likovnim iskustvom koje stječe uz osnovnoškolskog profesora likovnog odgoja Antuna Maslu. Većinu svog radnog vijeka radi kao dizajner „opće prakse” baveći se opremom interijera i grafičkim dizajnom. Autor je niza vizualnih identiteta, plakata za izložbe i kazališne predstave Kazališta Marina Držića i Studentskog teatra Lero. Realizirao je i niz zapaženih kazališnih scenografija i postava izložbi, a od značajnih mjesta gdje je izlagao izdvajamo Mali Lošinj, Skopje, Düsseldorf, Sarajevo, Banja Luka, Beograd i Novi Sad. Sudjelovao je u Likovno-ekološkoj koloniji Bardača, a u svom gradu sa zadovoljstvom izlaže specifične uratke koje možete pogledati do 25. listopada ove godine. Dodajmo kako je J. D. Franković dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih priznanja čiji su radovi objavljivani u nizu internacionalnih publikacija.
Više u kategoriji: Kultura
Foto i izvor: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.